UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти склали рейтинг українських університетів за прибутками – YouControl  

Найбільше заробляють у МАУП та Українському католицькому університеті  

Українські приватні університети є потужним бізнесом, а у двадцятці приватних вишів університети навіть на останньому місці рейтингу заробляє в рік 41,8 мільйона гривень. Окрім приватних університетів, в Україні працює 170 державних університетів, за даними Міністерства освіти і науки України. “В Україні зареєстровано 722 юридичні особи (включаючи філії та відокремлені підрозділи), що надають послуги у галузі вищої освіти з КВЕДом 85.42. Згідно з даними системи, найбільше установ у сфері вищої освіти зареєстровано в столиці – 174 заклади. 44 – в Одеській області, по 36 – у Львівській та Харківській областях, 35 – у Київській області, 33 – у Дніпропетровській області”, – пишуть в аналітичному звіті експерти YouControl.  

Читайте також: В Україні поменшало охочих вчитись в університетах

Як зазначається у звіті, значна частина бізнесів, які надають послуги у сфері вищої освіти, включені в Реєстр неприбуткових організацій та звільнені від сплати податку на прибуток. “Усі свої доходи (прибутки) такі неприбуткові університети мають використовувати винятково для фінансування видатків на утримання, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених установчими документами”, – вказано у звіті. Проте є чимало приватних вишів, які показують значні обсяги прибутків.  

Лідер прибутковості серед приватних вишів України – МАУП  

Найбільший загальний дохід, тобто гроші, які отримує виш, від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності мав “Вищий навчальний заклад “Міжрегіональна академія управління персоналом”. Кошти, які отримав університет за рік – понад 578 млн грн. “Доходи МАУП у 2023 році зросли на 102% у порівнянні з 2021 довоєнним роком... Вартість навчання на денній формі бакалаврату тут стартує від 30 500 грн за рік. Найдорожче коштує навчання на аспірантурі за спеціальністю “Право” – 120 000 грн за рік”, – вказано у звіті.  

Університет об'єднує понад 60 компаній зі сфери освіти, видавничої діяльності та нерухомості. Крім того, за твердженням авторів звіту, МАУП, окрім участі в статутних капіталах інших компаній (понад 30), має одну з найчисленніших серед проаналізованих вишів мережу відокремлених структурних підрозділів – 45.  

Найприбутковіші приватні виші України

У п'ятірці найприбутковіших вишів університети не тільки з Києва. Зокрема, значний прибуток отримує приватний “Український католицький університет” – 411 млн, “Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ” – 327,4 млн та “Київський університет культури” – 297,7 мільйонів. Майже третину мільярда заробляє також “Київський медичний університет” – 282,6 млн грн.  

Найуспішнішим університетським бізнесом, який демонструє найбільші темпи зростання, є “Вищий навчальний заклад “Амерікан Юніверсіті Київ”. “За даними дослідників, дохід у цього приватного вишу зріс у вісімдесят разів і склав понад 60 млн грн.  

Раніше було опубліковано дані про те, як Міністерство освіти і науки України розподілило гроші, які надає держава для підтримки вищих навчальних закладів та їх ефективної діяльності. Найбільше коштів отримає київський виш – Національний технічний університет “Київський політехнічний інститут імені Сікорського”. Для фінансування вишу дадуть 1,530 мільярда гривень.