UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Світ стикнувся з браком кваліфікованої молоді в галузі природничих наук

Дискредитація ядерної енергетики, яка спостерігалася протягом останніх років і різке зменшення ф...

Дискредитація ядерної енергетики, яка спостерігалася протягом останніх років і різке зменшення фінансування ядерноенергетичної освіти призвели до того, що сьогодні відчувається гострий брак кваліфікованих фахівців в галузі природничих наук у всьому світі.

Про це «Дзеркалу тижня» розповів декан фізико-технічного факультету ХНУ, доктор фізико-математичних наук Ігор Гірка.

«З’ясувалося, що навіть перед найбільшими світовими компаніями — AREVA, Toshiba-Westinghouse, General Electric — постала проблема нестачі кадрів», — зазначив він.

За його словами, випускники фізико-математичного профілю сьогодні легко знаходять собі роботу не тільки в Україні, але й за її межами. При тому, що ще років двадцять тому для працевлаштування за кордоном добре було мати диплом кандидата наук, пізніше - зріс попит на аспірантів.

«Сьогодні нестача кваліфікованої молоді в галузі природничих наук у світі досягла такого рівня, що «відкрито полювання» на фахівців із дипломом бакалавра. Нині практично всіх студентів фізтеху, які подавали документи для участі в конкурсі на отримання стипендії на магістерському курсі в Європі чи Америці, прийнято туди на пільгових умовах», - пояснив він.

Учений переконаний, що через брак кваліфікованих кадрів у галузі природничих наук, випуск таких фахівців в Україні потрібно збільшувати.

Докладніше читайте в статті Анастасії Кладової «Ядерна енергетика — назад, у майбутнє!» у свіжому номері «ДТ».