UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Згідно з результатами моніторингу якості шкільної освіти, більшість школярів виконали завдання тестів на середньому рівні

"Результати тестування більшості школярів не дотягнули до достатнього рівня".

Державна служба якості освіти вже другий рік поспіль проводить "Загальнодержавне моніторингове дослідження якості освіти у закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану" і, згідно з результатами тестування, більшість школярів не дотягнули до достатнього рівня. Про це розповідає редакторка відділу освіти та науки ZN.UA Оксана Онищенко у статті "Під мікроскопом. Що показав моніторинг якості шкільної освіти?"

"Цього року у ньому взяли участь більш як 10 тисяч школярів із 225 шкіл усіх регіонів (окрім Севастополя та АР Крим) і всіх типів навчальних закладів. Вони виконували комп'ютерні тести з математики та української мови на платформі Всеукраїнської школи онлайн (ВШО). Ті, хто навчається у школі дистанційно, проходили тестування вдома, решта — у школі на шкільних комп'ютерах чи власних гаджетах", – йдеться у матеріалі.

За словами авторки, результати тестування більшості школярів не дотягнули до достатнього рівня — вони виконали завдання тестів на середньому рівні, тобто на тверду трієчку.

"При тому що більшість тестових завдань з усіх предметів були легкими чи оптимальними та стосувалися звичайного відтворення знань, тобто це були стандартні завдання. А от завдань на застосування знань і міркування було менше, і виконували їх гірше. Подібні результати було отримано й у такому самому моніторингу, який проводився торік. Як видно, школа й досі заточена на зубріння та відтворення знань", – додала вона.

Читайте також: У понад 700 школах вже з’явились офіцери служби освітньої безпеки: які проблеми викрила їхня поява

Раніше заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова в інтерв'ю редакторці відділу освіти та науки ZN.UA Оксані Онищенко заявляла, що в Україні з вересня 2026 року в усіх закладах дошкільної освіти діти віком п'яти-шести років обов'язково вивчатимуть англійську мову, відповідно до Закону "Про застосування англійської мови в Україні", який у червні цього року підписав президент Володимир Зеленський