UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт розповів, який нині в Україні показник працевлаштування випускників ЗВО

У Європі зростає цей показник.

У європейських країнах показник працевлаштування випускників закладів вищої освіти становить 87,7 %. Про це свідчать дані аналітики за результатами 2023 року. У Європі цей показник за минулий рік зріс на один відсоток, а з 2021 року — на 2,7 % . Такі показники демонструють значний прогрес, пише доктор економічних наук, професор, директор міжнародного наукового центру з корпоративного управління Олександр Костюк у статті "Як синхронізувати систему вищої освіти й ринок праці? Міжнародний досвід та Україна".

Автор наголошує, що в Європі вже 13 країн мають показник працевлаштування випускників закладів вищої освіти, вищий за 90%. Мова йде про Латвію, Естонію, Австрію, Польщу, Німеччину, Бельгію, Словаччину, Швецію, Болгарію, Мальту, Нідерланди, Ірландію та Угорщину. 

Читайте також: Гранти на вищу освіту: хто та як може їх отримати

"Де знаходимось ми? Це рівень, наприклад, Ефіопії зразка 2021 року. Показник працевлаштування випускників ЗВО в Ефіопії того року практично дорівнював нинішньому показнику в Україні — 58 проти 58,9% відповідно", - наголошує науковець.

Читайте також: Стало відомо, які виші є лідерами за кількістю вступників в цьому році

Костюк вказує, що в минулому має залишитися епоха масового виробництва освітнього продукту, а на його місце має прийти практично освітнє handmade-виробництво з акцентом на кожному випускнику та  окремій навичці, похідній від базових, таких як: вирішення проблем, критичне мислення, цифрові та комунікаційні навички.