UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи буде ЗНО-2016?

Нинішнього року система незалежного тестування зробила великий крок у розвитку. Багато нововведень, багато планів на майбутнє. Але останні події навколо Центру тестування неабияк здивували й занепокоїли. Особливо тих, хто вступав до вищих навчальних закладів. Проте й майбутнім випускникам не легше. Вони стоять на низькому страті й не розуміють: що буде далі зі ЗНО? До чого готуватися? Адже підготовка до іспитів починається вже тепер. Про це ми запитали директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука.

Автор: Оксана Онищенко

Нинішнього року система незалежного тестування зробила великий крок у розвитку. Багато нововведень, багато планів на майбутнє.

Але останні події навколо Центру тестування неабияк здивували й занепокоїли. Особливо тих, хто вступав до вищих навчальних закладів. Проте й майбутнім випускникам не легше. Вони стоять на низькому страті й не розуміють: що буде далі зі ЗНО? До чого готуватися? Адже підготовка до іспитів починається вже тепер. Про це ми запитали директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука.

- Ігоре Леонідовичу, чи правда, що ЗНО-2015 може стати останнім?

- На жаль, є дуже реальна загроза того, що так може статися. Я про це сказав під час прес-конференції 27 серпня. Якщо терміново не зробити дуже серйозних кроків, то зовнішнє оцінювання, яке поки що залишається найбільш успішною освітньою реформою, може перейти в категорію історичних фактів. Мої слова не є блефом чи спробою якоїсь реабілітації. Вони базуються на об'єктивному аналізі ситуації, що склалася в УЦОЯО: як після подій 21 липня, так і внаслідок того, що держава впродовж останніх восьми років жодної копійки у розвиток та підтримку системи ЗНО не вклала. Згадайте, що про можливий крах я говорив іще навесні 2014 р. Тоді міністрові освіти і науки С. Квіту вдалося домовитися з бізнесом про фінансову підтримку, що врятувало ситуацію. Але зараз точкова одноразова допомога проблеми не вирішить.

- Уточніть, будь ласка: після 2015 р. ЗНО можуть скасувати взагалі? Чи воно все ж таки може відбутися, але без запланованих раніше "дорогих" реформ? Скажімо, без поєднання з трьома шкільними випускними іспитами (тоді ЗНО складатиме менше людей)? На це грошей вистачає? Так, це буде крок назад, але це збереже ЗНО. Адже альтернатива тестуванню - корумповані вступні іспити.

- Я не думаю, що хтось насмілиться прийняти механічне рішення "скасувати". Але будь-яке рішення не замінить процесу підготовки. Підготувати в нинішніх умовах ЗНО дуже складно. Майже неможливо. Тому в деяких не дуже мудрих головах зріє думка "провести як-небудь". Це ще більший абсурд. Бо навіть неповноцінне ЗНО в нинішній ситуації, якщо її не змінити, провести буде складно. І річ не лише в грошах…

- В УЦОЯО вилучено сервери. Чи зберігався на них банк тестових завдань? Якщо так, то це означає, що "старі" завдання використовувати вже не можна - стався витік інформації? Чи встигнете ви підготувати нові до наступного літа?

- Справді, на вилучених серверах зберігався Банк тестових завдань, у якому було близько 40 тисяч апробованих завдань, котрі мають відмінні психометричні характеристики та належні експертні оцінки. Стосовно перспективи їх використання для укладання сертифікаційних робіт - то вона сумнівна. Не знаю, хто прийматиме рішення з цього питання, але я їх до тестів 2016–2020 рр., якщо ЗНО існуватиме, не включав би. Нові завдання підготувати можна.

Але це будуть не апробовані завдання, і якою буде якість сертифікаційних робіт - невідомо нікому.

- Згідно з рішенням колегії МОН, наступного року в незалежному тестуванні мали відбутися зміни: крім обов'язкового для всіх тестування з української мови і літератури, майбутні випускники обов'язково мали б складати ще два - тестування з англійської та тестування з математики чи історії (на вибір). Цього очікувати?

- Знову ж таки, це залежить від того, наскільки швидкими й дієвими будуть вжиті заходи, спрямовані на стабілізацію ситуації в системі: кадрові, технологічні, фінансові.

- Чи правда, що активно обговорювалося питання про те, щоб історію зробити ще одним обов'язковим предметом?

- Як можна сьогодні говорити про новий предмет, коли стоїть питання про долю всього ЗНО? Але безвідповідальних балакунів у нас вистачало завжди.

- Зараз ви офіційно відсторонені від виконання обов'язків директора Центру. Як надовго?

- Цього я не знаю також. Мій адвокат, який є кваліфікованим і досвідченим юристом, вважає факт відсторонення незаконним, як і проведення службового розслідування стосовно посадових осіб Центру. Але я точно знаю, що затримка із призначенням директора УЦОЯО працює проти системи зовнішнього оцінювання.

- На якій стадії перебуває слідство? Як довго все це триватиме?

- Я не можу коментувати проведення слідчих дій, давати їм оцінку та будувати якісь прогнози.

Оксана ОНИЩЕНКО

Спеціально для DT.UA:

Міністр освіти і науки Сергій Квіт:

- Саме зараз ми працюємо над тим, щоб запланувати у бюджеті на наступний рік усі необхідні видатки. Всі загрози, озвучені Ігорем Лікарчуком, - абсолютно реальні. Але ми плануємо не просто зберігати, а надалі розвивати ЗНО. Для того й працюємо.

Володимир Ковтунець, координатор Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні USETI:

-ЗНО є в законі про вищу освіту. Невиконання закону може бути підставою для відставки міністра чи й усього уряду. Тому я переконаний - ЗНО не скасують, але труднощі у його проведенні будуть. Заява Ігоря Лікарчука про загрози для ЗНО - крок правильний. На його місці я зробив би так само. Якщо зараз нічого не почати робити - ситуація ускладнюватиметься. На мій погляд, слідчі вже б мали повернути сервери Центру тестування. Для того, щоб зняти з них інформацію, було вдосталь часу. Якщо це неможливо - можна скопіювати банк тестових завдань і передати їх працівникам УЦОЯО. Витоку інформації бути не повинно, оскільки є таємниця слідства. І якщо слідчий як посадова особа поширюватиме якісь дані, за це він сам може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Хоча, на жаль, буває таке, що слідчі зловживають своїм службовим становищем. Якщо ж скористатися готовою базою тестових завдань не вдасться, працівникам УЦОЯО доведеться більше попрацювати над завданнями. Знадобиться більше зусиль і більше коштів, адже понаднормово доведеться залучати методистів. Для одного тесту потрібно підготувати в середньому 50 тестових завдань. Це означає, що їх треба напрацювати 500 для кожного предмету і вибрати кращі за якістю та відповідно до специфікації тесту. Ще одна складність - обмежені часові рамки. Друк тестових зошитів має розпочатися у першому кварталі наступного року. В системі УЦОЯО і в регіонах дуже потужна команда. І я впевнений, що вони здатні витягнути все. Можливо, в тестах буде трохи більше помилок, але зазвичай вони трактуються на користь абітурієнтів. Я впевнений, що ЗНО-2015 не буде останнім. Наступне може бути менш успішним, із помилками, але воно буде. Люди, які працюють у системі тестування, - професіонали, вони віддані своїй справі. А платять їм мало, до речі. Ці люди не відступили перед Табачником. І тепер не відступлять, я впевнений.