UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зупинка транзиту нафти "Лукойл": Єврокомісія відповіла на претензії до України

Наразі в ЄК не бачать проблеми. 

Єврокомісія продовжує вивчати ситуацію щодо постачання російської нафти "Лукойл" після зупинки транзиту через Україну до Угорщини й Словаччини. Однак поки Єврокомісія не бачить впливу цього рішення на обсяги постачання нафти, заявив речник ЄК Балаш Ужварі, передає Європейська правда.

"З інформації, яка зараз є у нашому розпорядженні, та відповідно до внутрішнього аналізу ЄК виглядає так, що санкції, які застосувала Україна проти "Лукойлу", не впливають на поточний транзит нафти через трубопровід "Дружба", оскільки "Лукойл" не є офіційним власником цієї нафти", – зазначив Ужварі.

Він додав, що ЄК очікує детальніші пояснення від Будапешта і Братислави, щоб підтвердити свої висновки.

"Також можу підтвердити, що служби Єврокомісії попередньо дійшли висновку, що термінові консультації на цьому етапі не є гарантованими, оскільки немає ознак нагального ризику для безпеки постачання", – додав він.

Читайте також: Відновлення енергосистеми та нові ринки збуту: "Укрнафта" почне виробляти електроенергію

Взимку споживання електроенергії традиційно зросте. Для проходження опалювального сезону Україні потрібно збільшити імпорт електроенергії, але є проблеми з країнами-сусідами, зокрема Угорщиною й Словаччиною. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA, в статті «Мегавати будь-якою ціною. Чи зможе Україна наростити імпорт дефіцитної електроенергії?»