UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростанню української економіки сприяє покращення зовнішньої кон'юнктури – експерт

Зростання на товарних ринках завжди припадає на всі групи товарів. У зв'язку з цим варто очікувати погіршення зовнішньоторговельного балансу за рахунок імпорту нафтопродуктів.

У першому кварталі поточного року зростання економіки України, за даними НБУ, становило 2,3% в річному вираженні. Цьому сприяє поліпшення зовнішньоекономічної кон'юнктури, що дозволяє нам набирати обертів на зовнішніх ринках, продаючи більше товарів, пише в своїй статті для DT.UA Максим Пархоменко, аналітик "Альпарі".

Як зазначає експерт, в порівнянні з торішніми показниками Україна суттєво наростила обсяг операцій на зовнішніх ринках. Так, за перші два місяці порівняно з таким же періодом минулого року загальний обсяг експорту збільшився на 17%, але при цьому обсяг імпорту зріс на 20%. Сальдо за цей же період залишилося також негативним, але якщо в минулому році його значення знаходилося на позначці -430 млн дол., то в цьому році цей показник збільшився до -730 млн. "Негативне сальдо - хронічна проблема української економіки", - наголошується в матеріалі.

Основний обсяг експорту приходиться на кілька галузей економіки. Раніше експорт зернових формує 19% обсягу експорту, але за рік експорт самого зерна знизився на 1,6%. При цьому сектор рослинництва зміг збільшити продажі на 5%. А зниження обсягу продажу необроблених продуктів допомогло компенсувати зростання експорту круп, насіння та інших плодів, тобто продуктів з більш високим ступенем обробки. Також збільшився обсяг експорту металів. Основна частка цієї групи експорту припадає на чорні метали. За минулий рік їх обсяг у загальній масі виріс на 28% - до 1,7 млрд дол.

Велика частка імпорту в цілому припадає на нафтопродукти і матеріали їх переробки. У загальній масі їх обсяг становить 21%, при цьому сам показник порівняно з минулим роком скоротився на 0,9%. Машин і виробничого обладнання Україна стала завозити більше на 30%.

"У цілому, підводячи підсумки першого звітного періоду, ми бачимо нарощування експорту вітчизняних товарів. На жаль, за період півроку суттєві зміни у продажу товарів за кордон не очікуються. Виходячи з цього, основні операції проходять по все тим же групам товарів, але за рахунок підвищення цін на них спостерігається приріст грошової складової. На жаль, зростання на товарних ринках завжди припадає на всі групи товарів. У зв'язку з цим і збільшується обсяг імпорту нафтопродуктів, що позначається на торгівельному балансі України", - підсумовує експерт.

Детальніше зовнішню торгівлю на початку 2018 року читайте в матеріалі "Секрети зовнішньоторговельного балансу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".