UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання економіки Китаю сповільнилося до мінімуму за 27 років

Основною причиною уповільнення стала торгова війна Китаю та США.

Зростання економіки Китаю сповільнилося до найнижчого рівня за останні 27 років, пише видання Bloomberg. І однією з причин уповільнення стала торгова війна Китаю та США, яка призвела до падіння зовнішнього попиту на китайську продукцію.

За даними аналітиків, у другому кварталі цього року ВВП Китаю зріс на 6,2% - це найнижчий рівень з 1992 року. Однак офіційних даних щодо економічного зростання КНР ще немає. За підсумками 2019 року експерти прогнозують зростання китайської економіки більш ніж на 6%, пише "Економічна правда".

"Економіка Китаю сповільнюватиметься й у другому півріччі, оскільки зовнішній попит залишається зниженим, зростання, швидше за все, стабілізується в умовах внутрішньої підтримки. Щорічний темп зростання залишиться вище 6%", - повідомив журналістам головний економіст китайської компанії UBS AG Ван Тао.

Торгова війна між Китаєм і США розпочалася навесні 2018 року, коли Вашингтон ухвалив рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" у Буенос-Айресі Дональд Трамп і Сі Цзіньпін погодилися на перемир'я у торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 року запровадження нових торгових мит.

На початку квітня Трамп розповів, що на переговорах вдалося досягти прогресу, а США і Китай близькі до того, щоб укласти угоду. Однак 7 травня США анонсували підвищення мит на низку товарів китайського виробництва з 10% до 25%, а в найближчій перспективі – обкладення 25%-вим митом інших товарів, що імпортуються з Китаю.

Наприкінці червня на саміті G20 в Осаці Трамп і Сі домовилися відновити переговори про торгівлю. За даними ЗМІ, президент США погодився не обкладати новими митами продукцію Китаю.

Докладніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака "Холодна" війна з "гарячими" сутичками" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".