UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання цін на продукти харчування зупинилося - Мінекономіки

У міністерстві прогнозують подальшу стабілізацію цін.

Починаючи з липня на внутрішньому ринку спостерігається зниження цін на продукти харчування, а також уповільнення темпів їх зростання. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки з посиланням на дані Держстату.

У порівнянні з липнем у серпні подешевшали овочі борщового набору (від 4,5% на капусту і до 40,8% на моркву), пшоно - на 2,4%, олію соняшникову - 2%, крупа вівсяна ̶ на 1,5%, крупа гречана - на 1,3%, борошно пшеничне, птиця - до 1%. Також нормалізувалася ціна на цукор.

У міністерстві пояснили, що стабілізація цін на продукти харчування відбувається під впливом оптимістичних очікувань обсягів виробництва аграрної продукції і сезонного фактора.

Щодо зростання, то, на думку Мінекономіки, до зростання цін призвело найбільше за останнє десятиліття падіння виробництва в українському аграрному секторі - понад 10%. Через несприятливі погодні умови в 2020 році аграрії недобрали 12,2% врожаю пшениці, 14,9% - насіння соняшнику, 10,3% - цукрових буряків. В результаті собівартість виробництва продукції підвищилася і сільгосптоваровиробники підняли ціни.

Читайте також: Ціни на газ в ЄС перевищили 670 доларів за тисячу кубометрів

Раніше повідомлялося, що, за даними Держстату, середні споживчі ціни на товари і послуги в Україні в липні 2021 року зросли. Деякі овочі подорожчали більш ніж на 200%.

До цього Держстат оприлюднив дані про середні ціни на товари і послуги в Україні за січень-липень 2021 року. Так проїзд в міському транспорті України виріс за сім місяців 2021 року на 17,2% - з 5,5 гривень до 6,5 гривень.