UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання податків: які зміни запланував уряд для "латання діри" поточного держбюджету

Кабмін хоче збільшити бюджетні видатки на 500 млрд грн. 

Уряд схвалив проект закону щодо змін у Бюджет-2024, за яким бюджетні видатків зростуть на 500 млрд, при цьому передбачено податкові зміни на 140 млрд грн. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. 

"Щодо джерел покриття додаткових видатків держбюджету, то більшу частину необхідних коштів планується покрити за рахунок збільшення дохідної частини держбюджету (+214,5 млрд грн), проте нам доведеться позичати 160,2 млрд грн на внутрішньому ринку", - пояснив голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев. 

Які податки зростуть 

Серед іншого документ передбачає:

"До речі, в законопроекті про підвищення податків від Уряду будуть зміни по оподаткування поштових посилок. Ось ця норма говорить про те, що відправлення не будуть оподатковуватися ПДВ до 45 євро (а не 150 євро). І то не всі", - додав Железняк.

Читайте також: "Діра" у держбюджеті: МВФ обговорює ситуацію з владою України

Інші ініціативи уряду 

За словами Гетманцева, планується скорочення витрат бюджету загалом на 65,7 млрд грн, у тому числі на обслуговування державного боргу – на 61,8 млрд грн та на виконання державою гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії – на 3,9 млрд грн.

"Рада найближчим часом розгляне урядовий законопроект про перегляд Державного бюджету України на 2024 рік", - додав Гетманцев.

Повідомлялося, що за першу декаду липня – з 1 по 10 число місяця – обсяг фінансування держбюджету збільшився на $2,74 млрд. Найбільше залучено $2,2 млрд – від МВФ у рамках програми Механізму розширеного фінансування. Також надійшло $540 млн завдяки випуску ОВДП.