UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін планує скасувати зрівнялівку в розмірах виплат ВПО на проживання

Новий механізм вже в стадії фіналізації.

Існуючий механізм допомоги на проживання для ВПО (надається за ухвалою КМУ № 332 від 20 березня 2022 року зі змінами та доповненнями) не вирішує багатьох проблем, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи при оренді житла. Про це заявила перший заступник міністра соціальної політики Дарія Марчак у ході публічного обговорення нового інструменту - "Субсидії на оренду житла для ВПО".

За її словами, існуючий механізм не враховує різницю цін на оренду житла у різних регіонах України, не захищає ВПО від раптових змін в умовах проживання чи термінового виселення, не стимулює орендодавців укладати офіційні договори.

Планується, що субсидія для ВПО призначатиметься за принципом, аналогічним призначенню житлової субсидії. Вона розраховуватиметься індивідуально для кожної сім'ї-ВПО з урахуванням встановленої соціальної норми житла, рівня доходу та вартості оренди. Такий підхід є соціально справедливим, оскільки субсидія має підтримати ті сім'ї, які найбільше цього потребують.

«Субсидія має враховувати кількість членів у сім'ї, ціни на оренду житла у конкретному регіоні та здатність оплачувати цю оренду. При цьому надаватиметься вона за умови укладання офіційної угоди, яка захищатиме права як орендаря, так і орендодавця», – зазначила Дар'я Марчак.

У свою чергу, Лілія Гретарсдоттір, голова управління програм співробітництва Департаменту імплементації прав людини, правосуддя та стандартів юридичної співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, зазначила, що РЄ надає підтримку українцям, які постраждали від війни, у т.ч. ВПО, і пропонує рішення щодо житлового забезпечення.

«Сьогодні забезпечення доступним житлом постраждалих від війни людей дуже важливе, враховуючи велику потребу та великі виклики, враховуючи кількість зруйнованого майна, найбільшу кількість ВПО після Другої світової війни, і той факт, що сотням постраждалих людей нікуди повертатися через тимчасову окупацію чи масові руйнування у їхніх громадах. Наш проект підтверджує зобов'язання підтримати Україну у вирішенні цих нагальних потреб», – зазначила Гретарсдоттір.

Існуючий механізм субсидування ВПО передбачає виплати на проживання у розмірі 2000 грн на кожного дорослого члена сім'ї та 3000 грн на неповнолітніх дітей. Чого, наприклад, для Києва та передмість явно недостатньо. Для вирішення цієї проблеми, спираючись на досвід міжнародних партнерів, які вже реалізували такі проекти, Міністерство розробило новий інструмент. Наразі проект фіналізується для подання на розгляд Кабміну і у разі затвердження Урядом набуде чинності протягом наступних кількох місяців.