UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зону вільного роумінгу з ЄС продовжили ще на пів року

Українці зможуть і далі спілкуватися з близькими за доступними тарифами.

Спільну зону мобільних операторів України та ЄС продовжили ще на шість місяців з можливістю подальшої пролонгації. Про це було домовлено під час зустрічі уряду України з Єврокомісарами, заявили в Мінцифротрансформації України.

Також європейська сторона заявила, що готова схвалити оновлений Додаток 17-3, який стане ще одним кроком до вільного роумінгу з ЄС Roam like at home на постійній основі.

«Україна активно співпрацює з Європейським Союзом у секторі роумінгу. Зараз для нашої країни надзвичайно важливо приєднатися до роумінг-простору ЄС. Адже мільйони українців тимчасово виїхали до різних країн Європи і мають бути на зв'язку з рідними. Зі свого боку ми робимо важливі кроки у цьому напрямі. Дякую Європейській Комісії за оперативну та плідну співпрацю», — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

При цьому в міністерстві нагадали, що Україну звільнили від внесків за участь у програмах ЄС на період воєнного часу

Ще одним із пріоритетів в Мінцифри називають запуск технології 5G та приєднання до транспортних 5G коридорів ЄС.

Читайте також: Як працюватиме мобільна мережа без електрики та що потрібно знати про національний роумінг

Нагадуємо, що Михайло Федоров розпочав опитування, чи зберігати національний роумінг в Україні після завершення війни та  додавати функцію LTE на постійній основі.

Європейські мобільні оператори ьотвалий час допомагали українцям своїм коштом, випереджаючи рішення Єврокомісії, яка обіцяла офіційно вирішити питання безплатного роумінгу для українців. Але час минає і бізнес втомився чекати. Що це означає для українських споживачів по обидва боки кордону України, читайте в статті Германа Богапова «У новому році безкоштовний роумінг з Європою поступово комерціалізується».