UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знову підвищення: в Україні подорожчали кавуни

Аналітики назвали причини зростання цін.

В Україні подорожчали кавуни. Однією з причин такої ситуації, на думку аналітиків, стало скороченням пропозиції кавунів з місцевих господарств. Через високу температуру повітря і посуху, що вже котрий тиждень спостерігаються в більшості регіонів країни, частина врожаю цих баштанних загинула в полях. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 24 липня, виробники відвантажували кавуни по 7-15 грн/кг ($0,17-0,36/кг), що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Читайте також: Сезон розпочався: скільки коштують кавуни

За словами гравців ринку, така ситуація є тимчасовою. Вони зазначили, що щойно збиральні роботи відновляться, пропозиція кавуна на ринку зросте, що призведе до стрімкого цінового зниження.

Через сонячні опіки якість кавунів у полях помітно погіршилася, а отже, істотно збільшиться відсоток некондиційної продукції, яку фермери прагнутимуть реалізувати якнайшвидше.

Аналітики додали, що пропозиція баштанних на внутрішньому ринку може також збільшитися внаслідок того, що деякі господарства в центральних і західних областях тільки приступають до масового збирання кавунів.

Слід зазначити, що зараз ціни на кавуни в середньому на 52% дешевше, ніж у другій половині липня 2023 року.

Наприкінці червня в Україні розпочався сезон лохини. Нагадаємо, скільки коштувала ця ягода.