UA / RU
Підтримати ZN.ua

Значна частина коштів з фонду "єВідновлення" пішла на інші потреби — Шуляк

У нього було направлено більше 60 млрд грн.

Для фінансування виплат за програмою "єВідновлення" можна використовувати не лише кошти міжнародних партнерів України, але й резервний фонд бюджету, якщо буде прийняте відповідне рішення уряду. Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

За її словами, у 2023 році програма фінансувалася з фонду ліквідації наслідків збройної агресії, який був створений спеціально під цю програму. В фонд було направлено більше 60 млрд грн, з яких 17 млрд грн – це кошти з арештованих активів російського "Сбербанку", а інша частина – прибуток НБУ. З цього фонду на компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло було витрачено лише 12 млрд грн.

Шуляк наголосила, що якщо у фонді ліквідації наслідків вже немає грошей, можна використовувати резервний фонд бюджету, як це робиться для інших потреб. Вона підкреслила, що потрібно не зволікати з вирішенням цієї проблеми.

Читайте також: «єВідновлення». Зворотний бік успіху

Також Шуляк додала, що з початку травня, коли був звільнений віце-прем’єрміністр Олександр Кубраков, спостерігалося певне гальмування програми. Пройшло майже три місяці, і лише нещодавно уряд виділив майже 7 млрд грн на фінансування програми. вона зауважила, що це може свідчити про недостатнє лідерство в уряді щодо цієї програми.

Голова комітету наголосила на важливості вирішення житлової проблеми для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та повернення кількох мільйонів вимушених емігрантів з-за кордону. Загальна сума коштів, на яку власникам пошкодженого і знищеного житла погодили виплати, перевищила 20 млрд грн, але фактично отримали їх далеко не всі.

Уряд, як каже Шуляк, повинен приймати відповідні постанови для фінансування кожного етапу або компонента програми. Вона також згадала про експериментальний проєкт на базі Мелітополя, який пройшов успішно, але впровадження упирається в питання грошей і розставлення правильних пріоритетів урядом.

Нагадаємо, в Україні діє програма «єОселя», в межах якої деякі категорії громадян можуть отримати доступний кредит на житло. У Мінекономіки планують розширити програма та зробити її доступною для громадян, які отримують компенсацію за зруйноване житло внаслідок війни.