UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміцнення євро створить проблеми для Росії - Bloomberg

Експерти вважають, що через подорожчання європейської валюти у Росії посилиться інфляція вже цього року.

Санкції США завдали удару по російському внутрішньому боргу. Але більша загроза насувається на Росію з Європи.

Хоча жорсткіші американські санкції значно скоротили дохідність бондів у рублях, ослаблення монетарної політики російського Центробанку все ще приваблює інвесторів борговими облігаціями з дохідністю на рівні 11% цього року у доларовому еквіваленті.

Однак, експерти Goldman Sachs Group Inc. попереджають про новий ризик. Скорочення вартості рубля на більш ніж 7% у порівнянні з євро збільшить вартість імпорту і роздмухає інфляцію, змусивши Центробанк Росії скоротити процентні ставки і почати розпродаж так званих облігацій федеральної позики.

Про це пише сьогодні видання Bloomberg.

"Подальший приріст капіталу в російських активах з фіксованою прибутковістю, швидше за все, буде ускладнено", - сказав економіст Goldman Sachs Group Inc. Клеменс Граф.

Евро значно зріс цього року, оскільки економіка єврозони почала відновлюватися, політичні ризки скоротилися, а трейдери передбачають скорочення стимуляційних заходів ЄЦБ. Чиновники ЄЦБ цього місяця озвучили побоювання про ще більше зміцнення євро, яке вже досягло найвищої відмітки з 2015 року, коли були запущені заходи для його ослаблення з метою відновлення здорової інфляції.

На 19 країн єврозони припадає більше третини російського імпорту. Поставки з ЄС в цілому зросли на 24% за перші шість місяців цього року у порівнянні з аналогічним періодом роком раніше. Про це свідчать дані Федеральної митної служби РФ. Сьогодні рубль втратив 0,1% у співвідношенні до євро.

Граф прогнозує інфляцію в Росії на рівні 3,9%, хоча раніше очікувалося, що вона складе 3%. Згідно з новим прогнозом, ослаблення рубля у відношенні до євро додасть 60 базових пунктів до інфляції в груді, в той час як підвищення цін на продукти додасть ще 30 базових пунктів.

Раніше економіст і колишній міністр енергетики Росії Володимир Мілов писав на сторінках The American Interest, що санкції завдають Росії більшого болю, ніж здається. Російський бізнес акумулював величезні зовнішні корпоративні борги за період з 2009 до 2014 року. Російські компанії і банки брали кредити, мов скажені. І тепер через санкції вони не можуть їх рефінансувати.