UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміцнення гривні і тепла зима: Гончарук назвав причини недовиконання доходів до держбюджету

Раніше Гончарук був упевнений в тому, що зміцнення курсу гривні відображає зростаючий попит на нацвалюту.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час години запитань до уряду в Раді у п'ятницю, 7 січня, повідомив, що причинами недовиконання доходів до держбюджету в січні стали зміцнення гривні і тепла зима.

"Передусім це викликано тим, що бюджет у нас зібраний за курсом 27 - відповідно з макропрогнозом, який був підготовлений у жовтні. Зараз середній курс у січні у нас був 24,1 - це головна причина, чому цифри різняться. Це об'єктивна обставина", - сказав прем'єр.

За його словами, зменшення надходжень залежить від цілої енергетичної величини.

"Друге: у нас тепла зима. Це означає, що енергетика працює менше, спалюється менше енергоносіїв імпортується-експортується менше газу. Це означає, що зменшується надходження від цілої величини. І таких факторів є 4-5 ще, кожен з них об'єктивний", - повідомив прем'єр.

Раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук був упевнений в тому, що зміцнення курсу гривні відображає зростаючий попит на національну валюту. В якості доказів ефективності уряду Гончарук наводив маніпулятивні дані про зміцнення гривні, збільшення міжнародних резервів України до 25 млрд доларів, зростання притоку прямих іноземних інвестицій до $ 2,5 млрд і зниження інфляції до 4%.

При цьому, Національний банк попереджав, що зміцнення гривні має позитивний вплив на економіку, але короткостроково може негативно вплинути на окремі ринки.