UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: Європейські клієнти знову незадоволені цінами «Газпрому»

Німецька E. On Ruhrgas має намір домагатися від російського «Газпрому» зниження цін на природний газ. Про це у п'ятницю, 20 серпня, пише російське видання «Ведомости» з посиланням на менеджера однієї з "дочок" концерну.

Німецька E. On Ruhrgas має намір домагатися від російського «Газпрому» зниження цін на природний газ. Про це у п'ятницю, 20 серпня, пише російське видання «Ведомости» з посиланням на менеджера однієї з "дочок" концерну.

Чи розпочалися вже переговори, співрозмовники видання не знають. «Ми постійно ведемо переговори з усіма нашими постачальниками щодо приведення умов поставок у відповідність з ринковою кон'юнктурою», - заявив представник E. On Ruhrgas Кай Крішнак, але від коментарів по суті відмовився. Втім, гендиректор E. On Йоханнес Тейссен вже попередив на початку серпня, що до жовтня його компанія почне втрачати прибуток, якщо основні постачальники газу не знизять ціни, і тому концерн має намір провести переговори з усіма, сподіваючись завершити їх до кінця року.

Інші покупці поки до «Газпрому» не зверталися, каже один зі співрозмовників, але це не виключено.

Ніхто з європейських клієнтів таких переговорів з «Газпромом» не починав, запевняє його представник.

На початку року E. On вже домоглася того, що частину газу вона буде отримувати за спотовими цінами до кінця 2012 року, повідомляли раніше представники «Газпрому». Мова йде приблизно про 15% поставок, уточнює співробітник концерну. А це може коштувати «Газпрому» близько 200 мільйонів доларів виторгу - якщо брати торішні закупівлі E. On у Росії (близько 14 мільярдів кубометрів) і різницю між прогнозом «Газпрому» за середньою ціною для ЄС у 2010 році і середнім квотуванням у британському хабі NBP за перше півріччя (близько 300 доларів за 1000 кубометрів проти 207 доларів).

Яких поступок E. On хоче зараз, виданню з'ясувати не вдалося. Але головний конкурент «Газпрому» у ЄС - норвезька Statoil погодилася продавати за спотовими цінами до 30% газу, говорить співробітник «Газпрому» (Statoil такі цифри не розкриває).

Довгострокові контракти «Газпрому» передбачають, що клієнти можуть просити про зміну умов, якщо на ринку суттєво змінилася ситуація. Спотові ціни, які на початку року пішли вгору, знову знижуються, визнає співробітник «Газпрому». Так, середнє квотування газу в американській Henry Hub в I кварталі склало 195 доларів за 1000 кубометрів, а зараз - вже 156 доларів. Але «Газпром» не вважає, що повинен поступатися: Statoil, звичайно, швидше нарощує продажі (22% зростання в II кварталі до рівня 2009 року проти 1,6% в європейському експорті «Газпрому»), але вона втрачає у виручці.

Нагадаємо, що ціна природного газу для України в третьому кварталі поточного року становить близько 248 доларів.

За матеріалами «Ведомости»