UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: у другому кварталі 2021 очікується зростання української економіки на 10,2%

Зростання відбудеться за умови, що уряд буде дотримуватися ослаблення коронавірусних обмежень.

Українська економіка різко виросте на 10% у другому кварталі 2021 після п'яти послідовних кварталів спаду.

Це станеться за умови, що уряд буде дотримуватися ослаблення коронавірусних обмежень, повідомляє Reuters.

Згідно з прогнозом українських аналітиків, опитаних Reuters, валовий внутрішній продукт у січні-березні скоротиться на 0,5% в порівнянні з попереднім роком, але потім виросте на 10,2% у другому кварталі від низької бази.

Різкий скачок в другому кварталі частково пов'язаний з низькою базою 2020 року, коли економіка скоротилася на 11,4% у квітні-червні, оскільки обмеження по коронавірусу були особливо жорсткими.

Вище сезонна активність в сільському господарстві та будівництві у другому кварталі також, швидше за все, буде сприяти економічному відновленню, стверджують аналітики.

Середній прогноз 12 аналітиків припускає зростання економіки на 4% у 2021 році.

Читайте також: Шмигаль вважає, що інфляція дозволить розігріти економіку

Раніше повідомлялося, що представники бізнесу погіршили свої очікування стосовно діяльності та економічному стану підприємств. Про це свідчить січневе опитування НБУ.

Відзначається, що індекс очікувань ділової активності в січні склав 37,6 проти 45,5 в грудні. Таким чином вже одинадцятий місяць поспіль очікування підприємств знаходяться на рівні нижче рівноважного значення в 50 пунктів.

Найгірші оцінки залишаються у представників зі сфери будівництва, чий індекс становить 33,1 після незначного поліпшення до 39,1 в грудні.

Також значно погіршили свої очікування підприємства зі сфери торгівлі. Індекс для них становить 33,3 в січні, а в грудні - 48,5.

Негативна оцінка залишилася і в сфері послуг, чий індекс знизився з 45,3 у грудні до 39,7 в перший місяць 2021 року.

У промисловості негативно оцінюють потенційні показники виробленої продукції, замовлень, запасів, а також майбутні ціни на сировину. Секторний індекс в січні знизився до 38,6 з 44,6 у грудні.

Як повідомляє регулятор, всі підприємства прогнозують подорожчання продукції та послуг на тлі зростання цін на сировину, а також налаштовані на скорочення чисельності своїх працівників.

Також Національний банк (НБУ) поліпшив свій прогноз щодо спаду валового внутрішнього продукту (ВВП) в першому кварталі поточного року до 0,1% в порівнянні з жовтневим прогнозом (1,9%) і прогнозує зростання економіки на 11,3% ВВП у квітні-червні (раніше було 9,5%). Такі оцінки вказані в інфляційному звіті регулятора.

"У 2021 році економіка майже надолужить втрати від коронакризи - ВВП України виросте на 4,2%. Головною рушійною силою буде залишатися стійкий внутрішній попит, обумовлений подальшим збільшенням реальних доходів громадян", - повідомив НБУ.

НБУ також очікує зростання економіки на 3,5% і 2,6% ВВП в липні-вересні та жовтні-грудні 2021-го, хоча в жовтні ці показники прогнозувалися на рівні 4,6% і 4,4% ВВП.