UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: Недобросовісні фермери загрожують існуванню аграрних розписок – свідомо не виконують умови і захищаються судами

А перелік справ становить понад 300 сторінок

Досить часто недобросовісні українські виробники шукають будь-які можливості уникнути відповідальності за аграрними розписками. В тому числі користуючись пунктом про форсмажорні обставини, компанії просто купують собі фальшиві довідки про втрату урожаю. Про це йдеться в матеріалі «Аграрні розписки: як міжнародні інвестори зазнали збитків на 25 мільйонів» інтернет-видання «Цензор».

Як йдеться в розслідуванні, «навіть побіжне ознайомлення з реєстром судових рішень вказує, що аграрні розписки оскаржуються сторонами постійно. А перелік справ становить понад 300 сторінок».

Як приклад видання розслідує історію вінницького фермера Леоніда Повха, який протягом 2021 року через суди спромігся скасувати агарні розписки і нанести шкоду міжнародній компанії «Адама Україна» в розмірі 25 млн. гривень.

У 2020 році компанія поставила вінницькій ФГ «Україна» засоби захисту рослин і паралельно уклала з ним договори на постачання 8 800 тон кукурудзи за фіксованою ціною, але на момент поставок ціна на кукурудзу помітно зросла і фермер почав відмовлятися поставляти товар, - розповіли в «Адама Україна».

«Відтак, у ФГ «Україна» замість поставити товар у визначений документами термін стали розповідати, що через погані погодні умови вони втратили частину урожаю та знайшли підтримку в судах. В результаті міжнародна компанія зазнала понад 25 мільйонів збитків, не отримала кукурудзу і їй не повернули навіть 17 мільйонів передоплати», - йдеться в розслідуванні.

«Якщо недобросовісні фермери зможуть нівелювати цей інструмент через недобросовісні суди, згаданий ефективний механізм буде швидко нівельований і стане нецікавим кредиторам. А міжнародні компанії отримають 141 привід обійти десятою дорогою Україну та її інвестиційних няньок. Це вдарить по адекватним і доброчесним фермерам і закриє їм доступ до фінансових інструментів – а значить негативно вплине на розвиток середнього та малого аграрного бізнесу», - резюмує автор матеріалу.

Тому, аграрна розписка як альтернативний інструмент залучення коштів на аграрному ринку може стати нецікавим кредиторами, якщо недобросовісні фермери зможуть нівелювати цей інструмент через суди.