UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: Естонський бізнесмен Тедер веде бізнес в окупованому Криму всупереч санкціям ЄС

Замовником будівництва "Південної галереї" в Сімферополі була компанія Тедера, кажуть журалісти.

Відомий в Україні естонський підприємець Гіллар Тедер веде бізнес в окупованому Криму: його компанія Arricano відкрила ТРЦ "Південна галерея" в Сімферополі 3 березня 2014 року, повідомляє «Радіо Свобода».

У документації сказано, що замовником будівництва "Південної галереї" в Сімферополі було кримське ТОВ "Вояж-Крим". Журналісти з'ясували, що насправді його власником є ​​Гіллар Тедер.

"Засновник "Вояж-Крим" - ТОВ "Зелене місто" з російського Санкт-Петербурга. У свою чергу, один із засновників "Зеленого міста" - українська фірма "Грандінвест", так зазначено в російських реєстрах, а кінцевим бенефіціарним власником "Грандінвест" є компанія Arricano Гіллара Тедера", - повідомляють журналісти.

В особистому листуванні зі своїм британським юридичним консультантом Тедер відкрито називає "Вояж" дочірньою компанією.

"Ми повинні чітко відокремити нові інвестиції Arricano в Крим від вже існуючих зобов'язань Arricano перед дочірньою кримською компанією. Інакше, як "Вояж" буде оплачувати рахунки будівельних компаній? Arricano навіть не може збільшити капітал "Вояжу", адже компаніям з ЄС заборонені інвестиції до Криму", - пише Тедер в листі юристу.

За час будівництва Тедер заборгував кримським компаніям 12 млн доларів. Аби повернути борг, бізнесмен намагався взяти кредит. У підсумку, в 2017 році він знайшов фінансування через державний банк Росії ВТБ. З листування Тедера журналісти дізналися, що директор філії пообіцяла естонцю гроші з 1 півріччя 2018 року.

Борис Бабін, експредставник президента України в Криму, важає, що підприємець тримався за кримський ТРЦ не заради прибутку. За його словами, естонський бізнесмен може використовувати актив для відмивання доходів.

"Ми володіємо нерухомістю і просто через неї прокачуємо кошти. А пишемо це як, нібито, дохід. Це стандартна практика в Криму", - говорить Бабін.

Крім того, виплачуючи податки в бюджет республіки Крим, компанія Тедера здійснює фінансову підтримку окупаційної адміністрації, говориться в розслідуванні.