UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Зима близько": як місцева влада готується до опалювального сезону

Проблеми опалювального сезону повністю лягли на плечі місцевої влади.

На відміну від центральної влади, яка зосереджена на примхах політиків, мери міст та голови місцевих громад мають систематично демонструвати результати своєї роботи. Про це пише Олександр Сергієнко, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста", у статті для ZN.UA - "Як нам пережити зиму? Що робить влада".

Як зазначає автор, починаючи з весни, коли було завдано критичних ударів по енергоструктурі, місцева влада почала активно закуповувати генератори, шукати та відновлювати законсервовані потужності теплової та електричної генерації.

"Але найголовніше - мери запропонували людям не казкові вітрові та сонячні електростанції "на балконах", а те, що найпотрібніше і придатне в цій ситуації, - електричні генератори", - пише експерт.

Так, у Бердичеві, Борисполі, Кременчуці, Лубнах, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі, Тернополі, Чернівцях, Луцьку та інших містах почали діяти програми прямої підтримки мешканців ОСББ та ЖБК, які купували на свої будинки генератори. Але попереду всіх опинився Київ.

"Влада міста (Києва - ред.) переступила через головний «камінь спотикання» щодо доступності таких ініціатив для всіх мешканців міста: тепер компенсацію можуть отримати мешканці всіх без винятку багатоквартирних будинків, а не лише ОСББ та ЖБК. Для цього треба провести загальні збори співвласників вдома, обрати керуючого будинку та колективно взяти на себе відповідні зобов'язання. За своїм досвідом скажу, що це не просто організувати, а можливо, а якщо підкріпити протокол таких зборів підписами половини мешканців, то решта — формальності», - ділиться автор.

Він зазначив, що співвласники будинків з поверховістю до шести поверхів зможуть отримати до 100 тис. грн компенсації, будинків від семи до 16 поверхів — до 200 тис. грн компенсації, а будинків від 17 поверхів та з покрівельними або вбудовано-прибудованими котельнями — до 300 тис. грн. компенсації.

У яких випадках генератори є критичними у разі вимкнення електрики? У будинках вище семи-восьми поверхів для подачі води необхідна безперебійна робота насосів підкачування, що повинні забезпечити генератори. Те саме стосується і циркуляційних насосів для подачі теплоносія та для роботи ліфтів у багатоповерховому будинку. 

"У Києві, до речі, це вже четверта муніципальна програма після двох "70 на 30%" для енергоефективних проектів та "95 на 5%" для заміни ліфтів (перший показник - частка компенсацій з міського бюджету)", - додав експерт.

З іншими статтями Олександра Сергієнка можна ознайомитись за посиланням.