UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлові субсидії: хто з українців їх може отримати

Субсидії можуть оформити навіть переселенці.

В Україні житлові субсидії призначають тим людям, у кого плата за комунальні послуги є більшою, ніж визначений для них обов'язковий платіж. Оформити субсидію можуть орендарі квартир та переселенці, пише 24tv.ua.

Хто може одержати субсидію

Оформити субсидію може:

Читайте також: Субсидії для переселенців: хто може отримати та як оформити

Як призначається субсидія

Щоб претендувати на субсидію, плата за житлово-комунальні послуги (ЖКП) повинна бути більшою, ніж визначений для сім'ї обов'язковий платіж.

Обов’язковий відсоток платежу за ЖКП розраховується індивідуально за сталою формулою для кожної сім’ї індивідуально. Він залежить від сукупного доходу й обчислюється наступним чином:

Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід сім'ї.

Читайте також: В Україні з 1 жовтня змінили механізм виплат ЖКГ субсидій й пільг на придбання твердого палива та газу: куди звертатися

Які документи потрібні для отримання субсидії

У заяві про бажання отримувати субсидію треба вказати усіх, хто з вами проживає, додавши до заяви документи, які це підтверджують:

Повідомляється, що можна за бажанням додати й інші документи, які можуть посприяти отриманню субсидії.

Як поновити субсидію переселенцям

Щоб поновити субсидію переселенцям, треба звернутися до таких органів за місцем проживання:

Слід зазначити, що процес поновлення субсидії може тривати від декількох тижнів до декількох місяців. Протягом цього часу людина не отримуватиме субсидію.