UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлова субсидія: за які покупки можуть її позбавити

Пояснення дала юристка.

Українці, які не можуть самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги, можуть звернутися за призначенням субсидії. Але для її отримання потрібно відповідати певним критеріям.

Читайте також: Житлова субсидія: кому треба звернутися за продовженням виплат до 1 липня

Позаштатна юристка видання «На пенсії» Вікторія Гусакова пояснила, за які покупки можуть позбавити субсидії.

Відповідно до пункту 14 Постанови № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства:

Наявність у власності транспортних засобів зазначається у декларації. За технічним паспортом буде визначено, чи має вона право на субсидію. Таким чином, вона може подати документи на призначення субсидії, а орган, який призначає субсидії, вивчить їх і ухвалить рішення щодо нарахування допомоги.

Крім цього, є ще кілька випадків, за яких субсидію не призначать, а саме – якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед місяцем звернення по призначення житлової субсидії (призначення житлової субсидії без звернення) здійснив:

«Тож, якщо ви бажаєте отримувати субсидію, але не знаєте, чи буде вам її призначено при купівлі (продажу) майна, з документами, які підтверджують угоди, зверніться по консультацію до Пенсійного фонду», – пояснила вона.

Юристка підкреслила, що житлова субсидія також не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, якого числа нараховується житлова субсидія. В Україні субсидії для побутових споживачів надходять у чітко визначені терміни. Для її отримання необхідно звернутися до одного із зазначених суб'єктів надання адміністративної послуги з відповідним пакетом документів.