UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлова субсидія: як діяти, якщо вимагають повернути кошти

Юристка пояснила, як діяти в такій ситуації.

Українці, які не мають коштів, щоб самостійно оплачувати комунальні послуги, можуть звернутися за призначенням житлової субсидії. Якщо особа вказала в заяві чи декларації недостовірну інформацію чи не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії, то її можуть змусити повернути допомогу.

Читайте також: Субсидія на опалювальний сезон: як звернутися за її призначенням

Юристка Вікторія Гусакова розповіла як діяти, коли ПФУ (або інший орган, куди було подано декларацію) пропонує повернути бюджетні кошти добровільно, а у особи складне матеріальне становище, пише «На пенсії».

У такому випадку потрібно повідомити про це ПФУ, щоб кошти вносити поступово і на особу не було подано позов до суду.

Якщо все ж таки щодо відкрито провадження у справі, особа може ознайомитися з документами, які будуть подані ПФУ до суду. Як правило, це акт про проведення перевірки правильності та повноти інформації щодо заяви, розрахункові відомості, розрахунок субсидії.

Якщо особа не згодна з висновками проведеної перевірки, вона може подати до суду відзив, клопотання як аргументи для захисту. Також вона повинна сумлінно відвідувати всі судові засідання.

Якщо рішенням суду буде встановлено, що кошти були отримані безпідставно, особа зобов’язана буде повернути їх і ще сплатити судовий збір. Це бажано зробити заздалегідь, адже якщо інформація буде неповна, неточна або викривлена, виплату субсидій буде припинено.

Нагадаємо, чи може отримати субсидію особа, яка не мала доходів, а потім вийшла на пенсію.