UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлова субсидія: чи впливає на її призначення допомога при народженні дитини

Є виплати, які не враховують до сукупного доходу.

Українці, які не можуть самостійно оплачувати комунальні послуги, мають право на отримання житлової субсидії. Воно залежить від доходу сім’ї.

Читайте також: Житлова субсидія: на яку дату враховують кількість членів домогосподарства

В Пенсійному фонді України розповіли, чи враховується до сукупного доходу сім’ї при призначенні субсидії допомога при народженні дитини.

До середньомісячного сукупного доходу сім’ї не включається частина допомоги при народженні дитини, виплата якої проводиться одноразово (10 320 грн).

Водночас решта допомоги, яка щомісячно виплачується протягом наступних 36 місяців (860 грн), до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при розрахунку субсидії враховується (п. 4 та п.5 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 №632).

Житлова субсидія призначається домогосподарствам за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм і нормативів та розміром обов’язкового платежу, величина якого залежить від обов’язкового відсотка платежу. Нагадаємо, що таке обов’язковий відсоток платежу при призначенні субсидії та як він визначається.