UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлова субсидія: чи можуть її призначити, якщо особа не мала доходів

Пояснення дали в ПФУ.

Українці, які не можуть самостійно оплачувати комунальні послуги, можуть звернутися за житловою субсидією. В Пенсійному фонді України пояснили, чи може отримати субсидію особа, яка не мала доходів, а потім вийшла на пенсію.   

Читайте також: Житлова субсидія: чи потрібно звертатися за перерахунком після підвищення тарифу на світло

За загальним правилом, якщо в осіб відсутні доходи, що враховуються під час призначення житлової субсидії, або нарахований середньомісячний сукупний дохід менше ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, та/або відсутня сплата ЄСВ у встановленому розмірі сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, то житлова субсидія не призначається.

Виняток, зокрема, встановлено для осіб, які в періоді, за який враховували доходи, отримували не менше ніж місяць пенсію.

Тобто якщо звернення за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу та твердого палива надійшло, наприклад, в липні 2024 року від пенсіонера, у якого відсутні доходи за І–ІІІ квартали 2023 року, а пенсію призначено з жовтня 2023 року – житлову субсидію може бути призначено.

Механізм надання житлової субсидії регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Для отримання субсидії потрібно відповідати певним критеріям. Нагадаємо, за які покупки можуть її позбавити.