UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Зернова угода": Мінінфраструктури спростувало слова Путіна, оприлюднивши географію експорту

На даний момент експортовано 2,37 млн ​​тонн агропродукції.

За весь час дії "зернової угоди" вже експортовано 2,37 млн ​​тонн агропродукції. При цьому до країн Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн тонн, до Європи – 32 судна з 0,85 млн тонн, до Африки – 16 суден з 0,47 млн ​​тонн агропродукції. Про це йдеться у заяві Міністерства інфраструктури України.

При цьому в міністерстві уточнили дані щодо Африки, зокрема до Єгипту було відправлено 8 суден (192 тис. тонн зерна), Судан – 3 судна (115 тис. тонн), Кенію – 1 судно (50 тис. тонн), Алжир – 1 судно (44) тис. тонн), Сомалі – 1 судно (29 тис. тонн), Джибуті – 1 судно (23 тис. тонн) та Лівію – 1 судно (16,5 тис. тонн).

"Також у рамках допомоги населенню Африки, яке за даними Організації Об'єднаних Націй знаходиться на порозі гуманітарної катастрофи, вже відправлено 2 судна, зафрахтовані безпосередньо Світовою продовольчою програмою ООН (ВПП). На їхньому борту понад 60 тис. тонн пшениці для жителів Ємену та Ефіопії", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що завдяки партнерам із ООН вже закуплено ще 190 тис. тонн зернових для подальшого експорту до країн Африки.

"Загалом у рамках роботи КПН з портів України найближчим часом буде експортовано 280 тис. тонн агропродукції для боротьби з голодом. Найближче судно, зафрахтоване КПН – це балкер KARIA ANGEL, яке зараз проходить інспекційну перевірку у Стамбулі. Після перевірки його буде поставлено на завантаження 30 тисяч тонн пшениці в порту "Чорноморськ", - звітує міністерство.

У міністерстві вважають, що влада РФ використовує у своїх цілях загрозу голоду в бідних країнах. Про реальний намір вирішити проблему не йдеться.

"Будь-які заяви вищого політичного керівництва Росії, спрямовані на обмеження експорту українського продовольства, розцінюємо як використання трагедії голоду в політичних цілях і чергові прояви цинізму, брехні та варварської сутності сучасної Росії", - підкреслили в МІУ.

Читайте також: У Зеленського відреагували на погрози Путіна щодо зернової угоди

На день раніше президент РФ Володимир Путін під час виступу на ВЕФ звинуватив Євросоюз в обмані, пов'язаному з українським зерном, яке було вивезено за експортною угодою.   Путін також заявив, що вивезення зерна з українських портів варто обмежити. Він пообіцяв обговорити це питання з турецьким президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Нагадаємо, Росія від газового шантажу повернулася до шантажу продовольчого. При цьому постпред РФ в ООН Василь Небензя загрожує непродовженням зернової угоди, якщо вимоги Москви не будуть виконані.