UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеркаль зруйнувала фейки Кремля про запуск «Північного потоку-2» у жовтні

Несертифікований газопровід не зможе використовуватися ані з комерційною метою, ані з метою технічної перевірки.

Російський монополіст «Газпром» не зможе запустити газопровід «Північний потік-2» 1 жовтня. Радник голови правління «Нафтогазу» Олена Зеркаль пояснила, чому плани Кремля щодо «бліцкригу» залишаться нездійсненними.

«Щойно анонсована добудова «Північного потоку-2» супроводжувалася гучними заявами «Газпрому» щодо планів розпочати його експлуатацію вже з жовтня по першій нитці, а з грудня – вже по обох. Це версія, яка дуже подобається російським можновладцям, та розкручується у ЗМІ, є далекою від реальності», - пише Зеркаль у Facebook.

Хоч «Газпром» і продовжує вдавати, що європейські правила до нього не застосовуються, попри рішення німецького регулятора та суду, запуск «Північного потоку-2» неможливий без сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора газотранспортної системи.

11 червня Nord Stream 2 AG на запит німецького регулятора  BNetzA подала документи на сертифікацію компанії як незалежного оператора в попередньому порядку, а тільки 13 вересня в BNetzA заявили, що заявка на сертифікацію завершена, тобто усі необхідні для розгляду документи надані.

Починаючи з 8 вересня, у BNetzA є чотири місяці для розгляду заявки і підготовки звіту – до 8 січня 2022 року. Далі німецький регулятор передасть його Єврокомісії, згідно зміненій Директиві про газ. Єврокомісія має два місяці для власного висновку і ще додатково два місяці в разі потреби.

Весь цей час газопровід на комерційній основі працювати не зможе, адже початок роботи без дозволів буде несанкціонованим.

Крім того, «Північний потік-2» має пройти внутрішню перевірку на попереднє введення в експлуатацію. Тривалість етапу – до трьох місяців.

Раніше росЗМІ повідомляли про те, що Росія зможе запустити в трубу незначні обсяги газу, начебто для перевірки технічної справності. Однак до моменту фізичного запуску газу по трубі, ця труба має отримати сертифікат безпеки незалежного міжнародного сертифікатора.

Nord Stream 2 AG відмовляється коментувати, яка сертифікаційна компанія обслуговуватиме газопровід і чи залучена ця компанія до процесу попередньої перевірки. Тривалість етапу – від одного місяця до одного року.

«Як не крути кубика, а заяви про повноцінний запуск проєкту 1 жовтня дещо переоцінені», - підсумовує Зеркаль.

На зустрічі української та німецької делегації 14 вересня держсекретар Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини Андреас Файхт запевнив, що російський газопровід не буде запущено в комерційну експлуатацію до завершення сертифікації.

Читайте також: "Газпром" повністю добудував "Північний потік-2"

Нагадаємо, 9 вересня в Німеччині відбулася зустріч представників Росії і ФРН, присвячена транзиту газу через Україну. Після цього в Москві заявили: Росія не має наміру зупиняти транзит газу через територію України після запуску «Північного потоку-2». Але, за словами речниці МЗС РФ Марії Захарової, це питання залежить від обсягів майбутніх європейських закупівель та конкурентоспроможності альтернативних маршрутів.

Своєю чергою керівник «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що Україна продовжує працювати над тим, щоб «Північний потік-2» не зміг запрацювати. У своїй боротьбі Україна спиратиметься на газову директиву ЄС, дія якої поширюється на російський газопровід.

25 серпня Вищий земельний суд Дюссельдорфа виніс рішення, яким визнав: дія газової директиви ЄС поширюється на споруджуваний російський газопровід «Північний потік-2». Це означає, що доставка і транспортування газу повинні бути розділені, а оператор Nord Steam 2 - стати незалежним від «Газпрому».

Що означає рішення німецького суду для України? Які дії треба розпочинати Києву, щоб створити додаткові проблеми «Газпрому»? Читайте в статті Михайла Гончара «Оператор газопроводу« Північний потік-2 »програв суд в Німеччині» у ZN.UA.