UA / RU
Підтримати ZN.ua

Земельна реформа вплинула на ріст цін в Україні на овочі - експерт FAO

Негативний для овочівництва фактор, який виявився лише у 2021 році.

Відкриття ринку землі стало одним з факторів, який у поточному році призвів до зростання цін овочі борщового набору. Про це заявив експерт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак під час 17-й міжнародній конференції "Овочі та фрукти України 2021: Нові інвестиційні можливості", передає EastFruit.

"Негативний для овочівництва фактор, який виявився лише у 2021 році – це відкриття ринку землі. Тепер більшість аграріїв, щоб залишитись у бізнесі, буквально змушені скуповувати землю, спрямовуючи до неї вільні ресурси, які інакше могли б бути інвестовані у сільгоспвиробництво", - стверджує експерт.

Крім того, за його словами, зростання цін на овочі борщового набору в Україні відбувається через переорієнтацію сільгоспвиробництва на вирощування зернових та олійних культур.

Так, серед факторів, які негативно впливають на інвестиції у вирощування овочів борщового набору, експерт назвав погіршення прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові та олійні культури. Це дозволило останнім наблизитися до прибутковості вирощування з гектара до овочів борщового набору. При цьому, рівень ризиків при вирощуванні зернових є набагато нижчим, ніж при вирощуванні цибулі, буряків, моркви або капусти.

"Крім того, зернові легше, простіше і дешевше зберігати, ніж овочі борщового набору, та й ціни на зернові ніколи не коливаються так сильно, як на овочі", – пояснив Ярмак.

Наприклад, за його словами, ціни на білокачанну капусту пізніх сортів в той самий день у різні роки можуть відрізнятися навіть у 20 разів.

Читайте також: Як в Україні подорожчали продукти: Держстат оприлюднив ціни

Нагадаємо, раніше у Мінекономіки заявляли, що починаючи з липня на внутрішньому ринку спостерігається зниження цін на продукти харчування, а також уповільнення темпів їх зростання.

Міністерство аграрної політики здійснило моніторинг цін на харчові продукти на внутрішньому ринку у листопаді, та заявляє про "деяке зниження та уповільнення зростання цін". При цьому, як випливає з оприлюднених даних, йдеться про здешевлення окремих позицій на 1% у порівнянні з жовтнем. Водночас здорожчання інших позицій відбувалося у діапазоні 3-10%.