UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський ввів санкції проти понад 80 російських компаній та 26 громадян РФ

Також будуть введені санкції проти кількох французьких євродепутатів.

Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня про введення санкцій терміном на три роки проти 81 російської компанії та 26 громадян РФ. Про це зазначено в указі №109/2021.

"Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 березня 2021 року" Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) ".

Серед компаній, які потрапили до списку санкцій: видання "Газета.ру", "Росія сьогодні", "Лента.ру", страхова компанія "Росгосстрах", "Сибірська нафтогазова компанія", ряд компаній, які працюють в окупованому Криму - "Чорноморнафтогаз "," Массандра ".

Зазначено, що до компаній будуть діяти обмеження: блокування активів; повне обмеження торгових операцій; повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України; запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань; заборона здійснення публічних і оборонних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб.

Серед росіян в списку: заступники МВС РФ, керівник служби контррозвідки РФ, начальник Головного управління з питань міграції РФ, члени комітетів Ради Федерації РФ, академік Російської академії наук та інші.

Проти них застосують обмеження: блокування активів; запобігання виведенню капіталів за межі України; заборона участі в приватизації, оренди державного майна; відмова в наданні та скасування віз, застосування інших заборон в'їзду на територію України.

Також Зеленський ввів в дію санкцій проти кількох французьких євродепутатів, які їздили до окупованого Криму - Вірджіні Жорон, Жан-Лена Лакапель і Філіпа Олів'є. Всі вони є представниками праворадикальної політичної групи "Ідентичність і демократія".

Читайте також: Зеленський надав безвіз китайським туристам

Нагадаємо, 19 березня  секретар РНБО Олексій Данілов оголосив про введення санкцій проти 19 компаній, які працюють в сфері користування надрами. Компанії - надрокористувачі, на які Рада безпеки і оборони України наклав санкції, належать україно-російському олігархові Павлу Фуксу.

Також РНБО доручила органам влади перевірити президентські акти Віктора Януковича на предмет загроз нацбезпеці.