UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський радить не чекати європейських пенсій і зарплат

У найближчі кілька років істотного зростання зарплат і пенсій не буде.

У найближчі кілька років українцям не варто розраховувати на зарплати і пенсії європейського рівня. Про це розповів президент України Володимир Зеленський в ході візиту до Львівської області у четвер, 17 вересня.

За його словами, незважаючи на те, що в наступному році буде підвищення зарплат, громадянам України не варто очікувати соціального забезпечення європейського рівня.

"Поставлено завдання підвищення зарплат ученим і вчителям, медикам і, наскільки це можна, пенсіонерам", - сказав Зеленський. Однак він додав, що з наступного року планується здійснити доплати пенсіонерам старше 75 років.

"Чи варто очікувати, що вона відразу буде європейського рівня? Я думаю, що очікувати цього не треба. Але наступного бюджетного року вона буде збільшена", - зазначив президент.

Вийти на нормальний рівень соціального забезпечення Зеленський прогнозує через кілька років.

Читайте також: Зарплата нового глави НБУ зросла на 15%

Також на 2021 до держбюджету закладено підвищення зарплат лікарям екстреної медичної допомоги до 22 тис. грн. Зокрема, тариф на екстрену медичну допомогу в наступному році збільшать в 2,5 рази.

За даними Держстату, середня зарплата в липні склала майже 10 тисяч гривень.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає прийнятним для українців розмір середньої зарплати в 15 тисяч гривень, а пенсії - в 5 тисяч гривень. Такий рівень зарплат планують встановити до 2022 року.