UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про послаблення тиску на бізнес

Закон щодо запобігання надмірного тиску на суб'єктів господарювання прийнятий 4 березня.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким вдосконалюється порядок здійснення держнагляду за дотриманням законодавства про працю і вводиться штраф за невиконання вимог інспекторів Держпраці. Про це інформує прес-служба Офісу Зеленського.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірного тиску на суб'єктів господарювання» дозволяє органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за дотриманням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях комунальної власності відповідних територіальних громад.

Органи місцевого самоврядування також можуть виступати з ініціативою щодо здійснення державної перевірки на підприємствах, які не перебувають у комунальній власності, а також по відношенню до фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад можуть звертатися до Державної служби з питань праці про порушення суб'єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення.

Також виконавчі органи міських рад та об'єднаних територіальних громад позбавляються права складати протоколи про адміністративні правопорушення за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Законом серед іншого пропонується звільнити від сплати судового збору при розгляді справ у всіх судових інстанціях Державну службу України з питань праці та її територіальні органи.

Також документ вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими за невиконання законних вимог або недопущення посадових осіб Держпраці і його територіальних органів до здійснення заходів державного нагляду передбачений штраф для посадових осіб від 50 до 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Читайте також: З сьогоднішнього дня зросли податки для підприємців

Закон був прийнятий 4 березня. Він вступає в силу через місяць з дня його опублікування.

Незважаючи на введений в березні мораторій на перевірки, "вікно можливостей" в податковій залишилося. Про це в статті для ZN.UA пише юрист Ніна Бец. Автор зазначає, що такої кількості звернень щодо безпідставного блокування податкових накладних, як в цьому році, в «Ілляшев та Партнери» не було в жодному з попередніх років.

Про те, які ще способи тиску на реальний сектор використовувала податкова, читайте в тексті "Податкові курйози-2020".