UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зроблено крок до вдосконалення ринку платіжних послуг

Закон набуває чинності через 12 місяців.  

Президент Володимир Зеленський підписав закон №4364 "Про платіжні послуги". Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Відповідно до супровідних документів, закон необхідний для модернізації та розвитку ринку платіжних послуг. Він повинен сприяти впровадженню інновацій у фінансовій сфері країни. Крім того, він адаптує українське законодавство до правового поля ЄС, а це в подальшому дозволить інтегрувати платіжну систему України з системою ЄС.

При цьому українці отримають: можна буде отримувати платіжні послуги не тільки в банках, але і в небанківських фінустановах, в поштових та мобільних операторів; мобільні оператори з мережами відділень по всій країні можуть стати конкурентами банків; конкуренція знизить ціни на проведення платежів; революцією може стати впровадження відкритого API або "відкритого банкінгу" (Open Banking), який запрацює в Україні в 2023 році.

Також документ посилює захист прав споживачів платіжних послуг і забезпечує прозорість їх надання. Зокрема, встановлюються вимоги до управління ризиками і аутентифікації користувача.

Відповідно до закону, в Україні буде визначено дев'ять категорій постачальників платіжних послуг. З'являться нові учасники ринку - установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, постачальники послуг з надання відомостей з рахунків, платіжні установи.

Небанківські представники платіжних послуг зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні карти і електронні гроші. Від небанківських фінансових установ не вимагатиметься участь в платіжних системах для здійснення переказу.

Нацбанк отримає право випускати "цифрову валюту Національного банку України", а також створити регуляторну "пісочницю" - платформу для тестування послуг, технологій і інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях. Її функціонування передбачає тісну взаємодію регулятора зі стартапами і розуміння їх потреб.

Крім того, з метою мінімізації кібершахрайства посилюється відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських та/або платіжним рахунках, а також вимоги до безпеки платіжних операцій - постачальникам платіжних послуг необхідно буде використовувати посилену аутентифікацію користувачів в певних випадках.

Читайте також: Тупицькому оголосили про підозру в незаконному використанні підпису платіжних документів КС

Закон вступає в силу на наступний день після опублікування і вводиться в дію через 12 місяців, за винятком окремих статей.

Повідомлялося, що все більше з'являються спільні проекти в сфері платіжних систем на рівні різних країн. Тридцять найбільших європейських банків розробляють власну платіжну систему.