UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський допускає відсутність траншу МВФ і не бачить в цьому проблеми

За його словами, Україна виконає свої обіцянки, дані МВФ.  

Президент Зеленський заявив, що Україна обов'язково зробить те, що пообіцяла, і може отримати транш від МВФ восени. Але при цьому він зазначив, що в разі його відсутності глобальну проблему не буде. Про це він сказав в інтерв'ю Agence France-Presse, Reuters і Associated Press.

"Для нас це важливо. Це важливо насамперед для нашої економічної стабільності та інвестиційного клімату. Тому що завжди до програми МВФ прив'язані інші програми і ставлення інвесторів. Тобто тут питання не тільки грошей, але більше питання ставлення, інвестиційного клімату тощо.

Тому ми обов'язково зробимо те, що пообіцяли. Я думаю, що на початку осені або восени буде транш. Термінами займається уряд ", - сказав Зеленський.

На уточнення, що буде без цього траншу, президент відповів: "Ми будемо жити. У нас все є, я вам серйозно кажу. Ми збільшили митні надходження, також податкова працює набагато краще. Ми виведемо всі підприємства з збиткових у прибуткові. На сьогодні вже розуміємо ці кроки. Тому я не бачу в цьому глобальної проблеми ".

"У будь-якому випадку треба навчитися жити самостійно. І мені здається, що це правильно у всіх сенсах", - додав він.

Читайте також: МВФ перевірить прийнятий Радою закон про податкову амністію

Повідомлялось, що МВФ не бачить підстав для виділення нового траншу Україні. 

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

10 червня 2021 року голова МВФ Джеррі Райс констатував "певний прогрес" у переговорах з Україною щодо перегляду програми stand by і надання другого траншу кредиту.