UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збитки держбюджету від імпорту безакцизних розчинників досягли 580 млн грн

Схеми постачань розчинників відомі з лютого 2021 року.

За перше півріччя 2021 року прямі втрати державного бюджету внаслідок імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів під виглядом розчинників для лакофарбової промисловості перевищили 580 млн грн. Такі розрахунки наводить Консалтингова група «А-95» на підставі аналізу поставок компонентів для кустарного виробництва бензинів в першому півріччі 2021 року. Про це повідомляє enkorr.ua.

Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090) в першому півріччі 2021 р виріс більш ніж в два рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - з 27,6 тис. т до 61,7 тис. т.

Лідером в рейтингу одержувачів стала група «БРСМ». На неї припадає четверта частина всіх поставок, або 15,1 тис. т. На другому місці компанія «Пром Хім» з 12,7 тис. т розчинників.

Група «БРСМ» ввезла безпосередньо через спецімпортера і найбільшого постачальника палива в мережу «БРСМ-Нафта», компанію «катма Груп», 12,4 тис. т. Ще 2,7 тис. т було отримано через компанію «Планета 2000». У минулому році група не здійснювала імпорт розчинників, використовуючи для підвищення октану в своїх сумішевих бензинах Монометиланіліни (ММА) і МТБЕ.

Харківська «Пром Хім» наростила поставки в 7 разів (1,8 тис. т за січень-червень 2020 року). У числі клієнтів імпортера - «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» - оператор найбільшого в країні міні-НПЗ в селищі Мерефа Харківської області, постачає паливом мережу Моtto.

Компанія «ВТГ-Трейдинг» за перше півріччя імпортувала 2,6 тис. т розчинників. За інформацією ЗМІ, саме «ВТГ-Трейдинг» поставляє розчинники для чотирьох міні-НПЗ з орбіти мережі SunOil (Решетилівка, Богодухів, Васищеве і Кременчук).

«На нафтобазах і міні-НПЗ безакцизні розчинники використовуються для отримання підакцизних високооктанових бензинів. Втрати держбюджету на залученні в бензин 62 тис. т розчинників в першому півріччі 2021 року склали понад 580 млн грн », - заявили в« А-95 ».

Розчинники (код УКТЗЕД 3814009090) є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів, - МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксілола, бутилового спирту і т.д.. Однак якщо перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензинової» ставкою 213 євро/1000 л, то за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення в травні 2020 року спеціальної правки до Податкового кодексу України.

Вперше про схему поставок розчинників стало відомо в лютому 2021 року. Уряд планував внести відповідні зміни до Податкового кодексу, однак даний законопроект поки навіть не зареєстрований в парламенті.