UA / RU
Підтримати ZN.ua

Змінено критерії дрібних крадіжок та переглянуто відповідальність — Зеленський підписав закон

Кримінальна відповідальність та адміністративне покарання зросли у грошах.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який відміняє криміналізацію дрібних крадіжок на суму до 3028 грн. Про це йдеться у картці відповідного проєкту закону на сайті Верховної Ради.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як зазначили в Liga.net, до недавнього часу крадіжка вважалась дрібною, якщо вартість майна на момент злочину не перевищувала 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (302,8 грн станом на 2024 рік).

Оскільки в Україні діє воєнний стан, вчинення крадіжки автоматично кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу, за що передбачено покарання від п'яти до восьми років позбавлення волі.

Депутати ВР вирішили, що таке покарання за вчинення крадіжки не є співмірним. Натомість вони визнали доцільним підвищити поріг для настання кримінальної відповідальності за крадіжку - до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3028 грн станом на 2024 рік).

Також Рада суттєво підвищила адміністративні покарання за дрібні крадіжки – до 5100 грн (або до 17 000 грн для серійних крадіїв за три й більше правопорушення протягом року).

Читайте також: Зеленський офіційно підтвердив отримання F-16

Поточне літо, через спеку, відключення електроенергії та логістичні труднощі, містить чималі ризики для врожаїв сільгоспкультур. І наразі ризики вищі, ніж у попередні роки. При цьому неврожай та знижена якість продукції будуть впливати на ціни. Нагадаємо, експерти попередили, які продукти можуть подорожчати.