UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завдяки військовим облігаціям бюджет поповнився на сотні мільярдів гривень

До фінансової і банківської системи надійшли великі кошти від громадян.

В Україні вдалося залучити від продажу військових облігацій понад 556,1 млрд грн у минулому році, повідомили на сайті НБУ. А за майже два роки, з березня 2022 року по грудень 2023 року до державного бюджету надійшло 816,6 млрд грн або 23,2 млрд доларів.

Читайте також: Військові облігації в «Дії»: Федоров розповів, скільки вже заробили їх власники

Про успішність застосування фінансового інструменту свідчать такі дані:

При цьому середньомісячне залучення військових облігацій у 2022 році становило 25,02 млрд грн, а в 2023 році цей показник виріс і складав 47,3 млрд грн.

Раніше ми писали про те, що фінансування Збройних сил нам обходиться в 20–30% ВВП. Це гігантська величина. Історичний досвід показує, що основним фінансовим ресурсом країн, які воюють, були не податки, а позики, гранти та грошова допомога. Проте в  Україні саме податкові платежі сформували 45% усіх ресурсів уряду у 2022–2023 роках. Натомість ресурс внутрішнього боргового ринку значною мірою залишається незадіяним. У банківській системі перебуває понад 700 млрд грн вільної банківської ліквідності (яка переважно зберігається у депозитних сертифікатах НБУ), а в позабанківському обігу — понад 118 млрд дол. готівкової іноземної валюти. Про те, чому потрібно розширити програми кредитної підтримки бізнесу, сприятливу монетарну політику та інші програми грантової та кредитної допомоги читайте в статті Богдана Данилишина «Гроші для перемоги. Чи є альтернативи?» на сайті ZN.UA.