UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затвердили новий порядок призначення субсидії: що змінилося

Тепер її отримати буде простіше.  

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі телемарафону повідомила, що найближчим часом механізм призначення субсидії в Україні можуть значно спростити.

Читайте також: Субсидії в Україні: кількість одержувачів зросла на один мільйон через тарифи на світ

Днями уряд ухвалив постанову, яка дає можливість у рамках експериментального проєкту максимально спростити процедуру звернення громадян за житловою субсидією, пише Міністерство соціальної політики.

Спрощений механізм звернення за житловою субсидією звільнить громадян від потреби збирати довідки і витрачати час на заповнення декларації на призначення житлово-комунальних субсидій.

Уповноваженому члену родини треба буде лише подати спрощену заяву, в якій зазначити інформацію про членів домогосподарства, на яких має бути призначено субсидію, місце проживання та реквізити рахунку, на який має зараховуватися субсидія у випадку призначення.

Далі – органи Пенсійного фонду з офіційних джерел інформації самостійно здійснять збір та обробку відомостей, необхідних для призначення виплати. Фізично відвідувати органи Пенсійного фонду для подання спрощеної заяви не потрібно.

В електронній формі спрощене звернення можна буде подати в онлайн-кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, в мобільному додатку ПФУ, на порталі «Дія».

Також спрощене звернення можна буде надіслати поштою або подати через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, ЦНАП, що не обмежує населення в способах звернення.

Подати спрощену заяву можна буде після технічної реалізації цього механізму Пенсійним фондом України. Скористатися ним напередодні опалювального сезону зможуть усі потенційні субсидіанти.

Одночасно залишається можливість звернення з повним пакетом документів за діючим нині механізмом, якщо в заявника є таке бажання. Тобто кількість каналів, за якими можна звертатися за виплатою, не зменшується, а навпаки, – розширюється, в тому числі з урахуванням віку, звичок та рівня цифрової грамотності потенційних субсидіантів.

Як українцям будуть призначати субсидію по-новому

Також відповідно до прийнятої постанови, для забезпечення житловими субсидіями найбільш вразливих верств населення:

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою споживачам. Українським законодавством передбачено лише два випадки, коли виплачена субсидія повертається державі.