UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник голови НБУ: В Україні не залишилося проблемних банків

З 1 квітня банки повинні дотримуватися нового нормативу ліквідності.

На сьогодні в Україні немає жодного банку, який би був віднесений Національним банком України до категорії проблемних.

Але в Україні кілька банків виконують не всі нормативи, заявив заступник глави Національного банку України Ярослав Матузка, повідомляє відомство на сторінці в Facebook.

"Важливо те, що основні нормативи капіталу та ліквідності виконують абсолютно всі банки", - сказав Матузка.

У кількох банків є проблеми з дотриманням нормативів кредитного ризику (Н7 та Н9), але вони мають індивідуальні плани входження в нормативи.

Представник НБУ нагадав, що з 1 квітня банки повинні дотримуватися нового нормативу ліквідності NSFR на рівні 80% зі збільшенням нормативного значення в майбутньому до 100%.

"На сьогодні в системі тільки один банк не виконує цю вимогу. Він не створює системних ризиків і майже не має зобов'язань перед кредиторами та вкладниками", - повідомив Матузка.

Читайте також: Зеленський підписав закон про заборону колекторам погрожувати боржникам

NSFR визначає мінімальний рівень ліквідності банку на горизонті один рік і розраховується як співвідношення обсягу наявного стабільного фінансування до обсягу необхідного стабільного фінансування.

Платоспроможні банки України за січень-лютий 2021 року одержали 6,491 млрд гривень прибутку після оподаткування. Рейтинг по прибутковості очолює державний ПриватБанк, який заробив 1,310 млрд гривень.

Раніше Національний банк виключив з державного реєстру фінансових установ 27 фінкомпаній, повідомила пресслужба НБУ.

В НБУ додають, що ліцензії цих фінансових установ були анульовані в період 2016 -2021 років. Після виключення з держреєстру, компанії втратили статус фінансових установ.

Українські банки переглянули свою кредитну політику. Але вимоги визначення кредитних ризиків Нацбанку на видачу кредитів банками практично не впливають. Детальніше читайте в інтерв'ю ZN.UA заступника глави НБУ Юрія Гелетей: "Економіка значною мірою адаптувалася до карантину".