UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заставне майно збанкрутілих банків продадуть через іноземних радників

Фонд гарантування вкладів розраховує на попит іноземних інвесторів.

Заставне майно, що дісталося Національному банку від збанкрутілих фінустанов, будуть продавати за допомоги іноземних радників. Про це повідомила директор департаменту консолідованих продажів і управління активами Фонду гарантування вкладів фізосіб Юлія Берещенко, пише Liga.net.

"У Фонді вже третій рік працюють представники US Treasury, які раніше працювали у FDIC (американський аналог Фонду гарантування вкладів). У них є три радника з продажу активів, які працюють, як на американському ринку, так і по всьому світу. Насамперед, в реалізації проекту зацікавлений НБУ. Ми плануємо почати з продажу саме заставного майна Нацбанку", - повідомила Берещенко.

За словами Берещенко, у американських радників є власна платформа для проведення аукціонів. "Аукціон з продажу активів буде відбуватися в режимі онлайн. Умови продажу такі ж, як і на ProZorro: публічний аукціон, гарантійний внесок для учасників, стартова ціна не нижче розрахунків незалежних оцінювачів", - сказала вона.

Прогнозувати попит на токсичні українські активи з боку іноземців Берещенко не стала. Однак, за її словами, якщо просуванням великих лотів активів будуть займатися авторитетні організації, то інвестори можуть прийти на аукціони з їх продажу.

Нагадаємо, минулого року в Україні почали працювати два американські майданчикиз продажу активів неплатоспроможних банків - Debt Exchange і First Financial Network.

Раніше повідомлялося, що загальна сума коштів, виплачена Фондом гарантування вкладникам неплатоспроможних банків, в рамках виплати гарантованої суми відшкодування, станом на 1 лютого склала майже 82 млрд грн.

Також ФГВФО повідомляв, що вартість активів 70 банків, що ліквідуються 94 млрд грн замість 418 млрд грн. 80% активів банків-банкрутів існують виключно "на папері".

2016 році ФГВФО виручив від продажу власності неплатоспроможних банків 3 млрд грн. Сумарні надходження ФГВФО за підсумками 2016 року можуть сягнути 7 млрд грн.