UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зарплати чиновників: наразі більш вигідно працювати на держслужбі ніж у приватному секторі - дослідження

Держслужбовці категорії «Б» отримують на 57% більше, ніж керівництво середньої ланки бізнесу. 

Заробітна плата, задекларована чиновниками, у 2022 рік значно зросла порівняно з 2021 роком — більш як на 60%. І існує два фактори, які цьому сприяли: суттєве зростання зарплати службовців сектору безпеки та оборони, а також знецінення національної валюти. Про це в своїй статті для ZN.UA пише Віктор Конев, академічний філолог, журналіст, - "Зарплати бюрократів. Чи стала держава конкурентним роботодавцем". 

Завдяки аналізу зарплат держслужбовців із 2020-го по 2023 рік, проведеному Fiscal Policy Research Center, видно їхню динаміку, гендерні й територіальні відмінності, а також відмінності між категоріями посад. 

Якщо 2020 року 182 тисячі держслужбовців подали декларації на суму 38 млрд грн, то 2022-го кількість декларантів знизилася до 165 тисяч, зате загальна сума декларацій зросла до 51 млрд. Середня заробітна плата для державних службовців у цей період збільшилася на 66% — з 208 тис. до 312 тис. грн на рік (або з 17 000 до 26 000 грн на місяць).

"На сьогодні державні службовці мають конкурентні заробітні плати, а за окремими рівнями посад їхнє середньомісячне значення трохи перевищує показник у приватному секторі. Так, держслужбовці категорії «Б» щомісяця отримують у середньому на 57% більше, ніж керівництво середньої ланки в приватному секторі, а держслужбовці категорії «В» — на 15% більше, ніж працівники різних сфер бізнесу", - пише автор. 

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.