UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Заразний приклад» Росії: Гетманцев підтримує повернення прогресивної шкали податку на доходи фізосіб

Тренд на спрощення податків відміняється.

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев вважає, що в Україні потрібно вводити прогресивну шкалу податку на доходи фізичних осіб. І це незважаючи на те, що даний крок потребуватиме складних інструментів адміністрування. Про це він заявив в інтерв'ю Центру економічної стратегії.

"Я прихильник прогресивного оподаткування. Це в інтересах не стільки держави, скільки суспільства, бо таким чином оподаткування робиться справедливішим. Бо гривня в низькому доході й гривня у високому доході мають різну економічну цінність для платника", – сказав він.

Прогресивний ПДФО вимагатиме загального декларування або значного розширення декларування. Загалом адмініструвати прогресивний ПДФО набагато складніше. Крім того, в Україні існує тренд на спрощення в оподаткуванні.

"Але я вважаю, що прогресія – це благо. Це змушує людину рахувати свої доходи, змушує декларувати й фінансову історію. І це справедливо", - додав він.

Читайте також: Бізнесу приготуватися: податкова оновила план перевірок

Нагадаємо, що задля поповнення державного бюджету до прогресивної шкали повертається Росія. До уряду РФ вже направлено проєкти законів, що передбачають податкову реформу, в якій ПДВ для підприємств зросте з 20% до 25%, також збільшить прогресивний податок на доход фізосіб.