UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізька АЕС закупилася запчастинами у дилера російського монополіста

Запорізька АЕС раніше не раз потрапляла в резонансні історії.

Запорізька АЕС уклала дві угоди про поставку запасних частин до дизелів на суму 4,81 млн євро із компанією ISG Supply OÜ (Естонія), яка є дилером російського "МК "Дизель-Енерго". Про це повідомляється в системі ProZorro, передають "Наші гроші".

"Згідно з підписаними угодами, до 22 і 27 листопада компанія повинна буде поставити 4 412 запчастин до двигунів 78Г дизель-генераторів АСД-5600. Виробником цих запчастин є АТ “Машинобудівна корпорація “Дизель-Енерго” (Росія), а самі дизелі, які з часів СРСР використовують як резервну електростанцію на випадок раптового знеструмлення на більшості АЕС України, виробляв збанкрутілий 2000 року петербурзький завод "Російський дизель“,- зазначає видання.

Повідомляється, що участь в аукціонах, змогли взяти лише ISG Supply OÜ та "Энерго-Сектор" (Росія).

Бажання взяти участь у тендері виявила також компанія Inkla Trading&Engineering GmbH (Австрія). Проте, австрійці були змушені написати скаргу в АМКУ, що вимога замовника щодо відповідності запчастин певним кресленням без оприлюднення самих креслень є дискримінаційною, оскільки неможливо запропонувати еквівалент. Замовник відповів, що учасник має або поставляти продукцію за кресленнями заводу-виробника, або самостійно розробити креслення й технічні умови та узгодити їх у ДІЯРУ.

Адмінколегія АМКУ наказала змінити тендерну документацію. Після цього замовник оприлюднив частину креслень. Проте Inkla знову заявила в АМКУ, що це малюнки, а не креслення. Адмінколегія погодилась, що її перше рішення не виконано. За другим рішенням замовник оприлюднив більше цих креслень.

Що ж до ISG Supply OÜ та "Энерго-Сектор" (Росія) - вони взяли участь в аукціонах, не торгуючись. Причому спершу фірму ISG Supply OÜ відхилили за довідку із переліком основного обладнання (верстати, преси тощо) для виробництва товару без підпису уповноваженої особи. Проте фірма поскаржилась в АМКУ, що підпис там був, і замовник повернув її на тендер за рішенням Адмінколегії.

Видання нагадує, що у березні цього року РНБО України наклала санкції на виробника "Кінгісеппський машинобудівний завод". Після цього єдиним постачальником таких запчастин до дизелів АЕС "Енергоатома" стала ISG Supply OÜ, яка є дилером російського "МК "Дизель-Енерго".

Варто зазначити, що Запорізька АЕС раніше не раз потрапляла в резонансні історії.

У 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом державної зради і створення злочинної організації, метою якої була підготовка диверсій на Запорізькій АЕС.

Підставою для відкриття кримінального провадження стали зібрані співробітниками УСБУ в Запорізькій області дані, які свідчать про те, що з 2014 року на Запорізькій АЕС діє злочинна група, члени якої підтримують стосунки з громадянами РФ, від яких отримують рекомендації щодо методів завдання шкоди економічній безпеці України, зокрема щодо виведення коштів за кордон і створення умов для зупинки ЗАЕС.

Крім того, як повідомляли "Наші Гроші", за версією СБУ, злочинна організація з високопосадовців-атомщиків вчинила навмисний зрив ремонтів цих дизель-генераторів у 2013-2016 роках. Це, своєю чергою, призвело до аварійних простоїв двох енергоблоків Запорізької АЕС у 2016 році. Загалом, на думку слідства, дії цієї злочинної організації завдали економічної шкоди на понад 3 млрд грн.

Окрім того, "Наші Гроші" писали, що за даними СБУ, злочинна організація з посадовців "Енергоатома" і Запорізької АЕС по завданню якоїсь особи з Росії в умовах війни вчинили ряд злочинних дій.