UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запаси газу в українських ПСХ нижчі планового рівня, але їх достатньо для проходження зими - аналітики

Запаси газу на 1 жовтня досягли 12,4 млрд куб м. 

Запаси природного газу в українських підземних сховищах газу станом на 1 жовтня перевищили 12,4 млрд куб м. Минулого опалювального сезону 2023-2024 рр. Україна використала близько 6,8 млрд куб м природного газу з підземних сховищ. Поточного опалювального сезону споживання газу, зокрема для генерації електроенергії, очікується на рівні минулого, вважають експерти Exploration&Production Consulting (EXPRO). 

Щоправда деякі видання, з посиланням на дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE), пишуть про те, що «Нафтогаз України» не зміг виконати план уряду щодо закачування палива. Іноземні трейдери ще більше зменшили свої запаси в Україні. 

Думка аналітиків

Однак в EXPRO вважають, що через збільшений видобуток природного газу "Укргазвидобуванням" та додатковий ресурс "Укрнафтобуріння" обсяги відборів споживачами України плануються на рівні, нижчому за показники минулого ОЗП. Тобто накопиченого газу в сховищах достатньо для проходження зими.

Також Україна має ще близько місяця до початку опалювального сезону для того, щоб накопичити додаткові обсяги газу в сховищах.

НАК "Нафтогаз України" з початком вересня розпочала закачування природного газу з Європи, закупленого за кошти ЄБРР, для створення додаткових резервів на зиму. За інформацією ExPro, компанія протягом вересня закачала до "митного складу" українських ПСГ близько 158 млн куб м природного газу. У жовтні, як очікується, обсяги закачування на митний склад зростуть.

Читайте також: Транзит російського газу через Україну зростає вже тиждень

"Ми бачимо позитивну динаміку наповнення підземних сховищ. По-перше, за рахунок збільшення обсягів видобутку українського газу. По-друге, "Нафтогаз" формує резервні запаси через закупівлю певних обсягів природного газу за кордоном та закачування їх до "митного складу" ПСГ. Враховуючи наявні на сьогодні запаси, можемо робити стримані позитивні прогнози, що газу на опалювальний сезон вистачить", – прокоментував директор ExPro Consulting Геннадій Кобаль.