UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запаси газу в підземних сховищах Україні скорочуються дуже високими темпами

Закачування газу в ПСГ не відновилося.    

Запаси газу у підземних сховищах (ПСГ) України знаходяться на критичному рівні – 38,8% обсягу сховищ. Станом на 22 січня запаси становили 12,04 млрд кубометрів при максимальній ємності 31 млрд куб. м. Про це йдеться у повідомленні на сайті Оператора ГТС України.

Зазначається, що за попередній тиждень запаси скоротилися на 4,6%, або на 562 млн куб. м.

Щодо відбору газу, то він знаходиться на рівні минулого попереднього тижня - 70-80 млн кубометрів, але в порівнянні з початком січня прискорився.

Закачування газу не відбувається. Згідно з даними «Укртрансгазу», закачування в газові сховища припинено з 4 жовтня і так не відновилося.

Нагадаємо, що до початку опалювального сезону 2021-2022 років в ПСГ України було накопичено 19 млрд куб.м газу.

Для порівняння, запаси газу в ПСГ на початок 2021 року становили 23,5 млрд кубометрів, що було рекордним за останні 10 років показником.

Читайте також: Британія чекає на рекордні ціни на газ і бензин у разі вторгнення Росії в Україну – The Times

Для успішного проходження опалювального сезону Україні треба докупити ще як мінімум 1–2 млрд. кубометрів газу, які за нинішніми цінами можуть коштувати близько півтора-два мільярди доларів, пише у своїй статті для ZN.UA Ігор Маскалевич.

Як Україні пройти цей опалювальний сезон в умовах спустошеного газосховища та високих цін на газ читайте у статті Ігоря Маскалевича для ZN.UA "Про дефіцит газу, грошей та здорового глузду".