UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запаси газу в Європі не досягають позначки 40%

У першій половині січня "Нафтогаз" експортував в далеке зарубіжжя на 40% менше газу. Є прогноз щодо збереження такої тенденції.

У підземних сховищах газу Європи запаси станом на сьогодні опустилися нижче позначки 40%. Про це повідомляє "Інтерфакс Україна", посилаючись на дані Gas Infrastructure Europe. 

Причина в тому, що в січні цього року зі сховища витрачають на третину більше газу, ніж в середньому за останні п'ять років. І хоча погода відносно тепла, власники цих запасів таким чином вирішили захиститися від високих цін. 

"У багатьох контрактах із постачальниками використовується біржовий індекс "на місяць вперед" і зараз ціна його виконання перебуває на історичному максимумі. В середньому минулого місяця на хабі TTF газ торгувався по 1310 дол за тисячу кубометрів із максимальним значенням до 2138 дол", - зазначили у Gas Infrastructure Europe. 

Така ситуація також спричинила зниження фізичного імпорту газу в Європу. У першій половині січня "Газпром" експортував в далеке зарубіжжя на 40% менше газу. 

"І є всі причини очікувати збереження цього тренду на весь місяць", - підсумовує ЗМІ. 

Читайте також: У Нацбанку заявили про необхідність корекції цін на газ для населення до ринкового рівня

Нагадаємо, "Газпром" зупинив постачання газу до Польщі через Україну. Як свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України", транзит не здійснюється з 19 січня. При цьому, потужності газопроводу "Ямал-Європа" не залучаються Газпромом з кінця грудня 2021 року.

У жовтні російський "Газпром" також зупинив транзит газу через Україну в напрямку Угорщини, хоча мав повністю сплачені потужності обсягом 24 млн м3 на добу. Проте, за кілька місяців транзит відновився.