UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замість пенсії: на яку виплату можуть розраховувати особи, яким не вистачило стажу

Вони мають право на грошову допомогу від держави.

Кожного року в Україні збільшується кількість стажу для виходу на пенсії. У 2024 році для виходу на пенсію у віці 60 років необхідно буде мати щонайменше 31 рік стажу. Особи, які досягли пенсійного віку, але не мають достатньо стажу, можуть розраховувати на тимчасову грошову допомогу від держави.

Читайте також: Доплата до військової пенсії: яка передбачена для осіб, що утримають непрацездатних членів сім’ї

На сайті «Гід з державних послуг» розповіли, хто та як може її отримати.

Право на тимчасову державну допомогу мають особи, що, але не отримують пенсійну виплату через відсутність страхового стажу. Щоб отримати допомогу від держави, особі необхідно звернутися із заявою та пакетом документів до органу соціального захисту населення за місцем проживання. В умовах воєнного часу та протягом одного місяця після його припинення виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом) або електронною поштою.

Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

Право на тимчасову допомогу має особа, яка досягла віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю, за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу.

Для призначення тимчасової допомоги особа подає до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання подає заяву та певний пакет документів. Рішення про призначення тимчасової допомоги або про відмову у призначенні тимчасової допомоги приймається органом соціального захисту населення протягом десяти календарних днів з дня звернення за призначенням такої допомоги. Про відмову у призначенні тимчасової допомоги орган соціального захисту населення письмово повідомляє особі, яка звернулася за її призначенням, у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення.

Заява та документи, необхідні для призначення тимчасової допомоги, подаються особою суб’єкту надання адміністративної послуги: через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади; посадових осіб центру надання адміністративних послуг; поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, або Єдиний державний веб-портал електронних послуг (у разі технічної можливості).

В умовах воєнного часу строк виплати державної соціальної допомоги, яку було призначено раніше, продовжується на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування і виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад міст обласного значення, районних у містах (у разі їх утворення) рад.

Виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду. Норми постанови КМУ від 08.04.2020 № 264 не застосовуються. Після завершення воєнного стану громадяни мають оновити документи протягом місяця, щоб продовжити отримувати допомогу.

У регіонах, де відділи соцзахисту не працюють, Ощадбанк здійснює виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій. Якщо люди не звернулися за допомогою протягом 60 календарних днів, кошти повернуться Мінсоцполітики.

Нагадаємо, скільки коштує місяць стажу цього року. З 1 січня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить 7 100 грн. Відповідно збільшився і мінімальний страховий внесок.