UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заміряли індикатори ділової активності та споживчу впевненість українців – Держстат

Найгірші показники в будівництві, проте оптимізму додалося в промисловості

У третьому кварталі 2024 року найнижчим індикатором ділової активності, за оцінками експертів Державної служби статистики, є індикатор ділової впевненості у будівництві, де він складає мінус 46,9%. З початку року цей від'ємний показник зріс на 6,5%.

Читайте також: Українська торгівля оптимістична – оцінка ділової активності перевищила +50

Значно скоротилися й споживчі настрої. Якщо в першому кварталі вони становили -30,7%, то в третьому кварталі цей показник склав -38,0%, тобто скорочення споживчої впевненості склало майже 7%. Порівняно з першими місяцями року, скорочення негативних настроїв спостерігається лише в промисловості – від -11,3% до -7,4%.

Загальний показник індикатора економічних настроїв складає 105,2%.

Індикатори ділової активності розраховані за даними Державної служби статистики відповідно до вимог Міжнародного валютного фонду. Згідно з положенням про стандарт вимірювання індикаторів, вони оцінюються на підставі даних, отриманих під час опитувань. Враховуються поточні рівні замовлень та запасів готової продукції, зміни обсягів реалізації за останні три місяці, прогнози динаміки обсягів виробництва та реалізації, а також кількість працівників.

У розрахунку індикаторів найбільшу вагу має індикатор ділової впевненості в промисловому секторі, а далі – у сфері послуг, будівництві та торгівлі.

Як повідомлялося раніше, продовжується скорочення показників, пов'язаних із діловою активністю промисловості. Після пікових показників на початку весни, вони суттєво зменшуються декілька місяців поспіль за даними Державної служби статистики.

У липні 2024 року індикатор ділової впевненості в промисловості знизився порівняно з червнем на 1,6 відсоткових пункти й становив мінус 8,7%. Трохи меншим цей негативний показник є в переробній промисловості, де, порівняно з попереднім місяцем, скорочення хоча і зафіксовано на 1,8 відсоткових пункти, проте в цілому показник становить мінус 7,4%.