UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замбія уклала угоду про реструктуризацію боргу на суму $6,3 млрд – це прорив для країн, що розвиваються

Найбільший кредитор Замбії - Китай.

Замбія уклала угоду про реструктуризацію боргу в розмірі $6,3 млрд перед іншими урядами, включаючи китайський, що стало довгоочікуваним проривом для інших країн із боргами по всьому світу, пише Reuters.

У 2020 році Замбія стала першою африканською країною, яка допустила дефолт по суверенному боргу під час пандемії COVID-19, і з того часу в ході переговорів намагалася домовитися про угоду.

"Замбія досягла угоди про врегулювання заборгованості з нашими офіційними кредиторами - це важлива віха на нашому шляху до відновлення та зростання економіки", - заявив президент Замбії Хакаїнде Хічілема.

Угода передбачає перегляд графіка погашення боргу Замбії на понад 20 років із трирічним пільговим періодом, протягом якого мають виплачуватись лише відсотки. Китай є найбільшим офіційним кредитором Замбії.

Читайте також: Відкриття виробництва зброї в Україні: західні компанії не хочуть йти на ризик – Reuters

Замбія розглядається як пробний приклад реструктуризації боргу, підтримуваної Групою 20 багатих країн, покликаної впорядкувати допомогу країнам, що розвиваються, які потрапили в боргову кризу, частково викликану пандемією.

Угода про реструктуризацію з офіційними кредиторами відкриває Замбії шлях до отримання чергового грошового траншу в розмірі $188 млн від Міжнародного валютного фонду, який є частиною пакету в розмірі $1,3 млрд, схваленого в серпні 2022 року.

У п'ятницю міжнародні облігації Замбії в цілому торгувалися без змін, проте в останні місяці вони демонстрували зростання, а випуск 2024 року досяг дев'ятимісячного максимуму на початку торгів.

Раніше повідомлялося, що Японія планує виділити країнам Африки 30 мільярдів доларів протягом трьох років.