UA / RU
Підтримати ZN.ua

Залатати дірки в бюджеті країни хочуть за рахунок пенсіонерів, студентів та вчителів

У першу чергу, постраждають капітальні витрати, заробітні плати, а економити будуть на тих сферах, на яких економлять завжди, але у великих обсягах.

В наступному році українців чекає режим тотальної економії і, в першу чергу, "затягування поясів" на собі відчують бюджетники та незахищені верстви населення. Саме таким буде держбюджет-2015, який потрібно подавати на затвердження вже через тиждень.

Про це у статті "Майбутнє у фіскальній петлі" на сторінках ZN.UA пишуть Юлія Самаєва та Юрій Сколотяний. Як зазначається в матеріалі, можливості "йти по накатаній" при формуванні бюджету-2015 просто немає - бюджет 2014-го з тріском провалений.

"Швидше за все, уряд вдасться до стандартної практики прихованої секвестрації. В першу чергу, постраждають капітальні витрати, заробітні плати, скажімо так, економити будуть на тих сферах, на яких економлять завжди, але у великих обсягах. У будь-якому випадку, профінансувати існуючі витрати на 100% в цьому році не вийде", - розповіла ZN.UA експерт Київської школи економіки Ілона Сологуб.

Водночас, як йдеться в статті, якщо вірити робочим документам уряду, які просочилися в ЗМІ (табл.), українцям доведеться відмовитися від низки пільг і надбавок, а багатьом треба вже зараз починати шукати нову роботу. Оскільки урізати будуть все - від безкоштовних обідів у лікарнях до кількості вчителів і вихователів у дитсадках.

Деякі статті скорочення витрат вже зустрічалися в Меморандумі, підписаному Україною та МВФ. Інші - це давно існуючі пільги, на які роками не вистачало бюджетних коштів. Але є статті, які викликають здивування, йдеться в матеріалі.

Наприклад, зменшуючи пенсії науковим працівникам, які в середньому складають 3,5 тис. грн, уряд хоче зекономити аж 1,3 млн. У той же час на пенсії народних депутатів, які в середньому складають 15 тис. грн, економлять лише 0,2 млн.

"Згубним буде і удар по аж ніяк не багатій системі освіти, яку очікує відверто похмуре майбутнє. Частину викладачів планують скоротити, педнавантаження на фахівців збільшать. Доплати за класне керівництво і перевірку зошитів скасують. Учнів молодших класів залишать без безкоштовного харчування, а студентів - без стипендій та пільг на проїзд", - зазначає автор статті.

Але водночас, як наголошується в статті, в країні процвітає корупція, і схеми, які працювали за минулої влади, були обхаяні, але не усунуті і продовжили працювати вже за влади нинішньої.

Як пише автор, припинення лише деяких зловживань забезпечило б додаткові щорічні надходження до бюджету в обсязі 300 млрд грн. Крім того, величезні гроші країна втрачає через неймовірно високий відсоток (від 40% до 70%) економіки, що перебуває в "тіні", проте хочуть економити на бюджетниках і незахищених верствах населення.

Як повідомлялося раніше, в Україні 11 тисяч "військових" посад можуть зробити "цивільними". Військові посади в Міноборони та інших силових відомствах пропонують замінити на цивільні.